Skip to main content
  • Nieuws
  • Architectencollectief Élan richt blik op kmo’s

Architectencollectief Élan richt blik op kmo’s

  • 30/04/2020

Een Belg wordt met een baksteen in de maag geboren, luidt het gezegde.
Voor Lawrence Bessemans, mede-oprichter van het Hasseltse architectencollectief Élan Architecten, zat de baksteen niet in de maag, maar op de tekentafel. “De project voor kmo’s doen we erg graag, want daar gaat het meestal sneller vooruit dan bij particulieren”, zegt de jonge architect en Bryo-deelnemer.   

Architectencollectief Élan

 

Zoals bij veel ondernemers voelde ook Lawrence het plots kriebelen. “Ik werkte voor een architectenbureau, maar voelde dat ik mijn eigen zaak wou starten. In mijn vrije tijd werkte ik al aan projecten van vrienden en kennissen. Op een gegeven moment ben ik gestopt bij mijn werkgever, zonder echt een duidelijk plan.” 

Maar de jonge ondernemer kwam snel op zijn pootjes terecht. “Er kwamen op een korte periode plots drie projecten bij en ik hielp vaker mijn huidige collega Jeroen Jeuris. Hij was al langer zelfstandig architect en ik ben mee ingestapt. In 2018 is ook Evelien Kumpen erbij gekomen”, schetst hij kort het ontstaan van Élan Architecten. .  

Medewerkers aanwerven  

Vervolgens werd een ambitieus businessplan uitgetekend. “Na een jaar hadden we een eerste medewerker willen aanwerven, maar door persoonlijke tegenslagen is dat plan op losse schroeven komen te staan. Die medewerkers gaan er op termijn sowieso wel komen, want als architectenbureau heb je die schaal nodig als je iets wil betekenen. De budgetten van erelonen liggen nu eenmaal hoger als je op je eentje werkt en ook voor grotere projecten en overheidsaanbestedingen heb je meer medewerkers nodig.”  

Na de persoonlijke tegenslagen leek 2020 een veelbelovend jaar te worden. “Maar ook dat zal een zware tegenslag zijn. We hebben vandaag zeker nog voldoende werk, maar sinds de lockdown merk je dat er geen aanvragen meer binnenkomen. Een café voelt de gevolgen van de coronacrisis meteen, maar bij ons gaan die met vertraging komen.” 

Meer bedrijfspanden 

Toch hebben Lawrence en zijn mede-zaakvoerders goede vooruitzichten. “We verhuizen binnenkort naar een ruimer kantoor in Stevoort. Daar kunnen we nog beter aan onze projecten werken. We zouden graag meer bedrijfspanden ontwerpen, projecten met een kantoor in combinatie met een industriële loods. Bij ondernemers gaat het sneller vooruit dan bij particulieren. Daar moeten man en vrouw vaak eerst nog overeenkomen”, lacht hij.  

“We zouden graag meer bedrijfspanden ontwerpen. Bij ondernemers gaat het sneller vooruit.” 

En wat is de visie van Élan Architecten op architectuur? “We proberen goed te luisteren en vertalen dat naar een écht persoonlijk ontwerp. Bovendien nemen we ook het interieur voor onze rekening, want je wil in zeker mate toch eenheid behouden.”  

Lawrence volgt bij Voka - KvK Limburg ook een Bryo-traject. “Tot nu toe vond ik alle sessies en sprekers inspirerend, maar de volledige inhoud krijg ik niet geïmplementeerd. Er blijven weliswaar altijd interessante inzichten bij me plakken. Die probeer ik achteraf te gebruiken.” 

Artikel uit publicatie