Skip to main content
  • Nieuws
  • Arbeidsmarkthervormingen uit de doeken

Arbeidsmarkthervormingen uit de doeken

  • 14/02/2017

Uit de Vlaamse en federale begrotingsgesprekken in 2016 kwamen een aantal maatregelen naar voren die een impact zullen hebben op de arbeidsmarkt. Voka – KvK Limburg organiseerde vandaag een update om haar leden te informeren wat hen te wachten staat.

Het aantal vacatures scheert tegenwoordig hoge toppen. In de afgelopen 15 jaar waren er nooit zoveel jobaanbiedingen als vandaag. Deze stijging stellen we vast in alle sectoren. Ondanks deze sterke toename in het aantal vacatures, daalt de werkloosheidsgraad veel trager. We stellen een toenemende krapte en groei in de werkgelegenheid vast. Te weinig mensen bieden zich aan op de arbeidsmarkt en te veel latente arbeidsreserve blijft onbenut. Er moet dus een versnelling hoger worden geschakeld in de activering van mensen.

 

Welke beslissingen er nu precies genomen zijn over de arbeidsmarkthervorming, wat de impact hiervan zal zijn op onze bedrijven en wat er in het bijzonder verandert voor kleine en middelgrote ondernemingen werd vandaag bij Voka – KvK Limburg uit de doeken gedaan. Veronique Leroy, adviseur arbeidsmarkt en arbeidsverhouding, bij Voka gaf meer concrete uitleg over thema’s als wendbaar werk, de regelgeving omtrent e-commerce en de responsabilisering in geval van arbeidsongeschiktheid.

 

We moeten allemaal langer werken. Dus hebben we ook een wettelijk kader nodig waarin wendbaar werk mogelijk is. Het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd, het actualiseren van de werkloosheidsreglementering, het versterken van de controle via gerichte werkgeversfeedback, het activeren van allochtonen en ouderen en een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt zijn voor ons randvoorwaarden voor economische groei. De recente uitbreiding van duaal leren is alvast een mooi voorbeeld.”, besluit Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg