Skip to main content
  • Nieuws
  • Applausmeter: met de hakken over de sloot

Applausmeter: met de hakken over de sloot

  • 24/05/2018

Op basis van een waslijst aan beloftes trokken we met z’n allen op 25 mei 2014 richting de stembus om onze Vlaamse, federale en Europese vertegenwoordigers te kiezen. Maar praatjes vullen geen gaatjes en daarom maakt Voka – KvK Limburg jaarlijks een overzicht van de realisaties, gebundeld in onze applausmeter. Na twee teleurstellende beginjaren waarin we maar één prioriteit konden afvinken, volgden vorig jaar nog twee realisaties. Vandaag zijn we alweer één jaar verder en kijken we of we deze stijgende lijn hebben kunnen doortrekken.Voka - Kamer van Koophandel Limburg bundelde vier jaar geleden, na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen, tien ondernemersprioriteiten in de Applausmeter. Vandaag hebben de politici vijf van die prioriteiten gerealiseerd. "Het afgelopen jaar gingen we van drie naar vijf afgevinkte prioriteiten, maar de weg is nog lang. Daarom roepen we politici op om het komende jaar gebruik te maken van álle 365 dagen. Langs onze kant blijven we onvermoeid inzetten op ons SALVO (Strategisch Actieplan van de Vierde Orde) zodat Limburg vooruit kan”, zegt Francis Wanten, voorzitter van Voka – KvK Limburg.

Voorzitter Francis Wanten met de Applausmeter

Concreet voor Limburg identificeerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg specifieke pijnpunten die dringend weggewerkt moesten worden. Deze werden verzameld in het verkiezingsmemorandum ‘De Applausmeter’. Opgebouwd uit 5 scorekaarten reikten we het voor Limburg een aantal concrete oplossingen aan. Het principe was bovendien heel simpel: geef in de komende beleidsperiode uitvoering aan alle toezeggingen, plannen, engagementen of projecten die reeds geruime tijd op tafel liggen. En en ontvang per effectieve realisatie een staande ovatie van de hele bedrijfswereld.

In de drie eerste eerste drie jaren na de verkiezingen zijn we echter niet vaak recht moeten gaan staan, hebben we niet vaak applaus mogen geven. De status van ontwikkelingszone kreeg Limburg in het eerste jaar na de verkiezingen reeds, de heroriëntering van de Ford-terreinen en opwaardering technische beroepsopleidingen volgden vorig jaar. Dit jaar kunnen we ook de ontwikkeling van nieuwe en versterking van bestaande bedrijventerreinen én de verhoging van participatie in het hoger onderwijs bij aanvinken. Vijf van de tien prioriteiten zijn vervuld, met de hakken over de sloot dus. “We applaudisseren voorzichtig, maar hopen op een grotere onderscheiding op het einde van de legislatuur”, maakt Francis Wanten de balans op.

Samengevat: de Applausmeter

Bekijk hier het nieuwsitem van TVL