Skip to main content
  • Nieuws
  • APK Group-CEO doet creatief voorstel: “Scout buitenlands talent en geef ze een kans op onze arbeidsmarkt”

APK Group-CEO doet creatief voorstel: “Scout buitenlands talent en geef ze een kans op onze arbeidsmarkt”

  • 29/10/2018

De Limburgse economie valt terug, mede door de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom doet Paul Kerkhofs, CEO van APK Group en lid van het bestuurscomité van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, een creatief voorstel: “Scout zoals in de voetbalwereld het buitenlands talent en haal ze naar hier voor een opleiding én een job.” Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg: “Dit idee zorgt naast het duaal leren voor een bijkomende instroom van talent. Limburg kan een geschikte proeftuin zijn voor de uitwerking.”

Bedrijven die willen groeien kampen met een knagend tekort aan het vinden van geschikt personeel. Dat is één van de conclusies uit de conjunctuurbarometer van Voka – KvK Limburg. Die kijkt hoe het gesteld is met de Limburgse economie.

“Het personeelstekort is niet alleen nefast voor onze groei. De instroom van nieuwe werkkrachten is simpelweg nodig om als onderneming te overleven”, stelt Paul Kerkhofs van APK Group, dat zo’n 1.300 medewerkers telt. “Wij hebben voortdurend meer dan 60 openstaande vacatures en jaarlijks zo’n 30 à 40 medewerkers die met pensioen gaan. We vinden steeds moeilijker nieuwe medewerkers om dit op te vangen.”

Creatieve aanvulling voor duaal leren

Paul Kerkhofs is ook actief als voorzitter van SK Lommel. Daar beschikken ze net als bij andere Limburgse voetbalclubs over een jeugdacademie. Dat inspireerde Kerkhofs tot een creatief voorstel: “Voetbalclubs beschikken over een jeugdacademie om talentvolle spelers op te leiden. Ze zoeken die overigens steeds vaker in het buitenland. Ik denk dat we als werkgevers eveneens actief op zoek moeten naar buitenlands talent. Dan kijk ik naar buitenlandse jongeren. Als we die naar hier halen voor een goede job en ze onze werkattitudes en taal aanleren, kunnen we de knelpuntberoepen nog effectiever aanpakken.”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg steunt het idee van Paul Kerkhofs. “De war for talent is een ‘en-en-en-verhaal’ waar je alle mogelijke middelen moet inzetten. In de eerste plaats moeten we onze eigen bevolking activeren en aan het werk krijgen. Daarnaast blijven we ook sterk inzetten op het duaal leren. Daar moeten we als werkgevers op blijven inzetten. De uitbreiding die de Vlaamse regering vorig jaar goedkeurde, juichten we alvast toe. Het creatieve scouting-idee is weliswaar een bijkomende instroom van talent. We moet out-of-the-box durven denken. Limburg zou een geschikte proeftuin zijn voor de uitwerking van dit idee.”