Skip to main content
  • Nieuws
  • Antwerpse havengemeenschap maakt zich samen sterk tegen drugscriminaliteit

Antwerpse havengemeenschap maakt zich samen sterk tegen drugscriminaliteit

  • 21/02/2018

haven drugsvrijAls vertegenwoordigers van de private havengemeenschap zijn CEPA en Alfaport Voka actieve partners in het Stroomplan dat het drugsmisbruik en de -trafiek in Antwerpen moet indijken. Als 'poorten tot de wereld' worden havens immers misbruikt om criminele goederen binnen te smokkelen. Daarom zetten beide organisaties vanaf vandaag een sensibiliseringscampagne op met een anoniem meldpunt dat te bereiken is via www.onzehavendrugsvrij.be. Op deze site krijgt de bezoeker ook voorbeelden van wat verdachte handelingen kunnen zijn in de haven, op kantoor en buiten het werk. Zo kunnen verdachte situaties laagdrempelig en rechtsreeks gemeld worden aan de politie.

Dat havens misbruikt worden om criminele goederen binnen te smokkelen is geen nieuw fenomeen en alle Europese havens worden geconfronteerd met deze handel in drugs. Maar de Antwerpse haven is door zijn ligging, oppervlakte en trafieken met Zuid-Amerika echter kwetsbaar. CEPA en Alfaport Voka nemen daarom hun verantwoordelijkheid op en verscherpen hun inspanningen om de in- en doorvoer van illegale drugs in de haven tegen te gaan. Gedelegeerd bestuurder van CEPA, Paul Valkeniers: 'De strijd tegen de drugscriminaliteit is voor onze beide organisaties een absolute topprioriteit aangezien het direct gelinkt is aan 1/ de veiligheid van onze werknemers, 2/ de beveiliging van onze bedrijven en 3/ het imago van de Antwerpse haven.'

Vandaag wordt een nieuwe sensibiliseringscampagne gelanceerd met als slagzin ‘onze haven: wij bepalen wat er in- en uitgaat’. Daarmee geeft de Antwerpse havengemeenschap het duidelijke signaal dat drugs niet thuishoort in de haven en dat zij een vuist wil maken tegen criminele activiteiten. Het centrale element in deze sensibiliseringscampagne is het anoniem meldpunt. Het anoniem meldpunt is terug te vinden op de website www.onzehavendrugsvrij.be. Iedereen kan er op anonieme wijze verdachte situaties rechtstreeks melden aan de bevoegde politiediensten. Op die manier helpt het de politie in hun onderzoek naar drugshandel en dealernetwerken. Op de website zijn ook enkele voorbeelden te vinden van verdachte situaties of men nu werkzaam is op de kaai of in een kantooromgeving.

Het meldpunt bestond reeds maar was vooral gericht op havenarbeiders. Met deze campagne wordt het meldpunt niet alleen opnieuw onder de aandacht gebracht, maar ook verbreed naar de voltallige havengemeenschap. Algemeen directeur Alfaport Voka, Stephan Vanfraechem: 'Doorheen alle schakels van de supply chain kunnen medewerkers benaderd worden door criminelen of in contact komen met verdachte situaties. Het is belangrijk dat we niet enkel de havenarbeiders bereiken maar evengoed de medewerkers van de scheepsagenten, expeditie-, transport- en opslagbedrijven. Daarom zet ook Alfaport Voka zijn schouders onder deze campagne en willen we de hele havengemeenschap bereiken.' De komende weken wordt de campagne verspreid onder de bedrijven werkzaam in de Antwerpse haven en hun werknemers.

Paul Valkeniers en Stephan Vanfraechem: 'We roepen alle medewerkers in de haven op om verdachte situaties te melden via het anoniem meldpunt en er zo toe bij te dragen aan de inspanningen van de politie om drugs uit onze haven te bannen.'

Contactpersoon

Katrijn De Lie

hr-manager

Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans