Skip to main content
  • Nieuws
  • Alsico gaat tot 1 miljoen wasbare en desinfecteerbare mondmaskers produceren

Alsico gaat tot 1 miljoen wasbare en desinfecteerbare mondmaskers produceren

  • 19/03/2020

Alsico, internationale producent van werkkledij, en Alsico Hightech, ‘s werelds grootste producent van wasbare cleanroomkledij, hebben deze week de productie opgestart van wasbare mondmaskers en andere kledingstukken voor gebruik door zorgprofessionals. Het bedrijf met hoofdzetel in Ronse zal tijdelijk haar volledige productieapparaat ten dienste stellen om de maskers te maken en te leveren aan ziekenhuizen, zorgprofessionals en openbare instellingen. 

Alsico

In tegenstelling tot heel veel maskers die nu ad hoc worden geproduceerd en risico’s inhouden, gaat het om maskers met een hoge techniciteit op vlak van stoffenkeuze en confectie. De mondmaskers zijn gemaakt uit 100% continu filament polyester. Deze weefsels worden normaal enkel gebruikt in cleanrooms en operatiekwartieren. De maskers zijn wasbaar tot op een temperatuur van 80 °C. Ze doorstaan minstens 100 wasbeurten en kunnen ook gesteriliseerd worden via stoom- of gammasterilisatie.

Tot 60.000 maskers per week

Vincent Siau, managing director Alsico: “We produceren nu in ons atelier in Ronse met een twintigtal personen mondmaskers om in de directe noden te voorzien. Ook mensen die normaal niet achter een naaimachine zitten, maar wel de confectietechnische vaardigheden hebben, helpen mee.” Alsico doet er momenteel alles aan om de vooropgestelde aantallen te produceren. “Maar dat is niet eenvoudig, aangezien onze belangrijkste buitenlandse productievestigingen gesloten zijn. Bovendien is het een hele onderneming om goederen op dit moment te transporteren en langs de douane te krijgen.”

De mondmaskers zijn gemaakt van een weefsel dat voldoet aan de ziekenhuisnorm EN 13795-2. Het gaat om chirurgische mond-neusmaskers, die de patiënt beschermen. Die zijn niet te verwarren met de zogenaamde adembeschermingmaskers – de FFP1/2/3 – die de drager moeten beschermen tegen besmetting. “Het gaat om precies dezelfde maskers die al jaren in de grootste farmabedrijven van Europa gebruikt worden (GSK, Pfizer, Alcon, Novartis, MSD) om de omgeving te beschermen tegen contaminatie afkomstig van mensen (huidschilfers, vochtdruppels,... ). Ze kunnen ook als dekkingsmasker wordt gebruikt bovenop de adembeschermingsmaskers. Dat laat toe het onderste masker langer te gebruiken”, zegt Siau. Het is niet de bedoeling dat dit een commercieel verhaal wordt, voegt hij eraan toe. “We zetten onze resources in om een steentje bij te dragen aan een strijd die ons allemaal treft.” Los van dit project stelt Alsico ook  zijn voorraad cleanroom coveralls, ongeveer 25.000 stuks, ter beschikking van de zorgsector.

Tekst Sam De Kegel

Meer info

Zorgprofessionals en overheden kunnen Alsico contacteren voor bestellingen via hun social mediakanalen of via anke.desmet@alsicohightech.com