Skip to main content
  • Nieuws
  • "Alles begint met goesting om te werken"

"Alles begint met goesting om te werken"

  • 26/03/2018

Ja, in de Gentse haven liggen de jobs momenteel voor het rapen. En ja, voor 43% van die banen is een diploma niet nodig. Zo ook bij DSV Solutions, de logistieke poot van het Deense DSV, dat resoluut inzet op werkplekleren. “Je kan medewerkers heel veel aanleren, behalve attitude of arbeidsethos. Dat heb je of heb je niet.” Een geanimeerd dubbelgesprek met Sylvie Creupelandt, HR-directeur van DSV en Freddy Van Malderen, VDAB-directeur Oost-Vlaanderen.

Attitude en arbeidsethos primeren meestal boven diplomavereisten bij DSV Solutions

Sylvie Creupelandt (DSV) & Freddy Van Malderen (VDAB)

 

In oktober-november 2017 organiseerde Voka-VeGHO Oost-Vlaanderen voor de tweede keer een arbeidsmarktenquête bij de bedrijven in de haven van Gent. 93  ondernemingen, waarvan 7 uit Zeeuws-Vlaanderen, namen deel. Samen stellen zij 20.891 mensen tewerk, goed voor 76% van de werkgelegenheid in de haven van Gent. De respondenten-ondernemingen signaleerden in totaal 1.410 vacatures, vooral als gevolg van een groei van de bedrijfsactiviteiten. Als je deze cijfers extrapoleert naar alle Gentse havenbedrijven kom je  uit op meer dan 2.000 vacatures. Ter vergelijking: in de eerste bevraging van 2015 werden ‘slechts’ 840 aanwervingen in het vooruitzicht gesteld. Met liefst 345 vacatures blijft ‘productieoperator’ de lijst van de meest gezochte profielen aanvoeren. Verder zijn ook procesoperatoren (135 verwachte vacatures) , commercieel-technisch bedienden (114), heftruckchauffeurs (114), chauffeurs (97) en ingenieurs (96) erg gegeerd in de haven van Gent. Wij gingen dieper in op dit arbeidsmarktonderzoek met de Oost-Vlaamse VDAB-directeur en de HR-directeur van een bedrijf in de Gentse haven, DSV Solutions.

 

De Gentse havenbedrijven zullen de komende maanden  meer dan 2.000 banen creëren. Hoeveel vacatures telt DSV Solutions momenteel?

Sylvie Creupelandt, HR-directeur: We zitten verspreid over heel België, maar hier in Gent hebben we momenteel 20 vacatures, in laagseizoen. We geloven heel sterk in interne promotie en laten medewerkers doorgroeien in onze organisatie. Voor onze arbeiders werken we met een vaste interimpartner inhouse – Manpower – die op haar beurt nauw samenwerkt met de VDAB. We hebben ook een eigen education center opgericht om m/v te begeleiden die intern doorgroeien. Die hadden een uitvoerende functie en moeten nu een groep aansturen, waardoor ze nieuwe soft skills moeten aanleren. We hebben ook een trainer die opleidingen geeft over rollend materiaal. Elke vijf jaar verlopen de vergunningen van hef- en reachtruckchauffeurs.”

 

Voor 43% van alle vacatures stelt de werkgever geen enkele diplomavereiste, blijkt uit het Voka-VeGHO-onderzoek. Dus ook kort- en niet-geschoolden kunnen aan de bak komen in de Gentse haven?

Sylvie Creupelandt: “Zeker en vast. De lat ligt op dat vlak vrij laag bij ons en toch blijft het moeilijk om goeie werkkrachten te vinden. We tellen ook 25 nationaliteiten. We gaan voor de uitvoerende functies nooit vragen naar diploma’s, maar wel polsen wat ze vroeger gedaan hebben. Natuurlijk hebben we ook andere profielen nodig zoals ingenieurs om onze magazijnen uit te tekenen – daar telt een diploma wel - maar voor 85% van onze functies is er geen diplomavereiste, zelfs niet voor onze customer service agents. Dat mag bijvoorbeeld een ex-kapster zijn die door omstandigheden niet meer mag knippen. Als zij voldoende gedreven is en passie ontwikkelt voor onze klanten, dan komt dat goed. Alles begint met goesting om te werken. Met de hef- of reachtruck rijden kan je aanleren, maar attitude of ethos kun je niet leren, je hebt dat of je hebt dat niet.”

 

Om een schoon Vlaams woord te gebruiken: goesting!

Sylvie Creupelandt: “Als mensen met goesting naar het werk komen, dan kan je zoveel meer met hen bereiken. Ze moeten de mouwen willen opstropen en ervoor gaan.”

 

Er is dus echt werk voor iedereen in Gentse haven, als je maar goesting hebt?

Sylvie Creupelandt: “Ik geloof daar sterk in. Op onze HR-afdeling zijn vijf mensen gestart als student of via een stageplek. Onze trainer op ons education center is begonnen als arbeider en werkte zich op tot teamleider. Een van onze warehouse managers deed hier stage via scholengroep EDUGO. Minder een succesverhaal op school, maar hier wel. Als het bij ons misloopt, ligt het vaak aan de attitude. Die krijg je mee via de school én via de ouders. Ik zeg vaak tegen mijn 15-jarige zoon: ‘Door hard te werken, zal je er geraken.’
Bij nieuwkomers hamer ik ook hard op het feit dat ze onderdeel zijn van een ketting. Als de orderpicker de kwaliteitscontrole verwaarloost, heeft de collega op customer service een probleem en omgekeerd.”

 

Mijnheer Van Malderen, klinkt dit betoog u vertrouwd in de oren?

Freddy Van Malderen: DSV is geen uitzondering in de Gentse haven, en bedrijven in de Gentse haven zijn geen uitzondering op de Vlaamse arbeidsmarkt, die worstelt met een paradox. Er is vandaag een grote discrepantie tussen wat de arbeidsmarkt vraagt en wat werkzoekenden kunnen aanbieden op vlak van vaardigheden en competenties. De uitdaging bestaat erin die kloof te dichten.”

 

TEKST: SAM DE KEGEL
FOTO’S: WIM KEMPENAERS

 

Lees het volledige coververhaal in het aprilnummer van ons magazine Ondernemers in Oost-Vlaanderen. Ontdek hier de digitale editie.

 

Ondernemers april 2018

 

 

 

Adverteren in ons magazine Ondernemers? Vraag Barbara Vuylsteke (09 266 15 72 - 0474 84 31 79) naar de aantrekkelijke voorwaarden.

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka

Voor 85% van onze functies is er geen diplomavereiste, als ze maar voldoende gedreven zijn

Een alleenstaande moeder of vader zonder eigen wagen heeft niet het comfort om op elke vacature in te gaan