Skip to main content
  • Home
  • Nieuws
  • “Alle advies om te innoveren onder één dak.” Voka tevreden over nieuwe invulling Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Vlaio
  • 14/03/2018

“Alle advies om te innoveren onder één dak.” Voka tevreden over nieuwe invulling Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Eén op de vijf ondernemers die met zijn bedrijf wil innoveren, weet niet waar hij terecht kan voor gericht advies. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) krijgt daarom een nieuwe invulling. Het komt met een nieuw netwerk dat alle relevante partners samenbrengt. Vanaf nu is er één nummer, één mailadres, één contactpunt voor wie wil innoveren en ontwikkelen. “De stap voor ondernemers naar de overheid kan nu via een ‘one- stopshop’. Dat maakt alles sneller en makkelijker”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Voka heeft de voorbije twee jaar 3.074 info- en adviesvragen van ondernemers gekregen. Ze zoeken het vaakst hulp bij het opstarten van een zaak (43 procent). Maar ook info over de groei van hun zaak (37 procent) en de financiering van hun bedrijf (26 procent) zijn veel gestelde vragen.

Vlaanderen wil die ondernemers nu beter helpen. Dat is nodig. Uit een onafhankelijke bevraging bij 600 kmo’s en grotere bedrijven, blijkt dat één op de vijf ondernemers de weg naar gericht advies niet vindt. “Onbekend is onbemind. Ondernemers kunnen dankzij de Vlaamse overheid al op heel wat steun rekenen. Er is nu al een antwoord op al hun vragen. Alleen is het niet altijd duidelijk waar. De informatie is te versnipperd”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

Volle steun

Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen krijgt daarom een nieuwe invulling. Er komt één telefoonnummer (0800 20 555), één mailadres (info@vlaio.be), één contactpunt. “We hebben een team van vijftig experten die de ondernemers kunnen verder helpen. Sommige vragen kunnen we zelf oplossen, voor anderen kunnen we doorverwijzen. We gaan de netwerkpartners verbinden en de kennis van elkaars producten, diensten en expertises bevorderen”, zegt Bernard de Potter, administrateur-generaal. “We hebben nu het Vlaio Netwerk met onze partners opgezet. Door alle relevante partners samen te brengen en ervaringen te delen, zorgen we allemaal voor nieuwe ideeën, synergiën en opportuniteiten.”

“Elk initiatief dat ondernemerschap makkelijker maakt en stimuleert, verdient onze volle steun. Ondernemers kunnen nu aankloppen bij een ‘one-stopshop’. En dat is nodig want ondernemers hebben nood aan duidelijke en transparante informatie”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen en voorzitter van de raad van bestuur van het team van bedrijfsadviseurs. “We zullen in de loop van de komende weken en maanden, samen met Vlaio, deze boodschap tot bij de ondernemers brengen.”

Mediacampagne

De ondernemers moeten naar Vlaio komen, maar Vlaio komt ook zelf naar de ondernemers. Om de nieuwe werking te presenteren reist een speciale FAQ-bar — een koffietruck met een bedrijfsadviseur — van Vlaio vanaf vandaag (woensdag) in vijf etappes heel Vlaanderen rond om ondernemers op weg te helpen. Na een bezoek aan Mechelen (Campus, 14 maart) stopt de FAQ-bar nog in Haasrode (Research Park, 15 maart), Genk (C-Mine, 16 maart), Zwijnaarde (Technologiepark, 19 maart) en Ieper (Iepers Businesspark, 20 maart). Er komt ook een mediacampagne op radio en tv.

Contact opnemen met VLAIO kan via www.vlaio.be, het gratis nummer 0800 20 555 of info@vlaio.be.

ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Deloitte Private
pfl