Skip to main content
  • Nieuws
  • Al sportend naar meer zelfvertrouwen en mentale fitheid

Al sportend naar meer zelfvertrouwen en mentale fitheid

  • 20/05/2019

Ondernemen start altijd met een passie. Voor Bjorn Conings, Anthony Kovacic en Saad Salhane is dat sport. Het trio stampte met Spartan Athletics een fitness-concept uit de grond dat fysieke fitheid vooropstelt. “Bij ons gaat het niet om wie de dikste armen heeft. Zelfvertrouwen en mentale fitheid staan centraal en daar kunnen ook ondernemers van profiteren”, zeggen de oprichters.

Al sportend naar meer zelfvertrouwen en mentale fitheid
Bjorn Coonings, Anthony Kovacic en Saad Salhane van Spartan Athlectis

Starten is ploeteren, starten is brandjes blussen. Dat ondervond het trio tijdens de eigenhandige verbouwing van hun hoofdkwartier in Maasmechelen. Letterlijk. “Het plat dak vatte vuur tijdens de werkzaamheden, maar we kregen ook te maken met heel wat waterlekken in de leidingen. We hebben onze portie tegenslagen hopelijk achter de rug”, lacht Bjorn. Hij werkt momenteel als enige full time voor Spartan Athletics.

“We gebruiken deze fitnessruimte als uitvalsbasis, maar onze hoofdactiviteiten bevinden zich erbuiten”, vertelt hij. “Zo organiseren we circuittrainingen in verschillende sporthallen in de buurt. In een geanimeerd oefeningenparcours trainen de deelnemers alle spiergroepen. We organiseren de sessies nu bijna drie jaar. Na de eerste drie maanden zaten we aan 45 deelnemers, vandaag begeleiden we een veelvoud aan enthousiastelingen.”

Van 8 tot 67 jaar

“Voor ons is het erg belangrijk dat iedereen kan meedoen naargelang zijn of haar fysieke capaciteiten”, vult Anthony Kovacic aan. “Onze jongste deelnemer is 8 jaar, de oudste is er 67. Bovendien voeren de deelnemers alle oefeningen steeds per twee of in groep uit. Dat schept een band.”

Dat het community-gevoel effectief werkt, bewijst Ali. De vaste klant loopt de fitnessruimte binnen en wordt door de zaakvoerders meteen aan tafel geroepen. “Kijk, hij is op een jaar tijd 30 kilogram afgevallen. Dat heeft hem niet alleen gezonder gemaakt, maar hem ook gemotiveerd om terug zijn studies op te pakken.” 

“Inderdaad, het groepsgevoel onderscheidt ons van een gemiddeld fitnesscentrum”, knikt Bjorn. “Door de groepsoefeningen leert iedereen elkaar kennen en we staan er ook op om zelf de sessies te geven.” Anthony: “Je geeft veel, maar krijgt ook enorm veel terug. Dat schenkt ons voldoening. Ieder jaar organiseren we bijvoorbeeld onze Spartan Games. Bij de eerste editie duurde de opbouw wel 3 tot 4 dagen. Een jaar later waren we op vier uur klaar dankzij de hulp van onze leden.”

Sporten in bedrijven

Vorig jaar verruimde Spartan Athletics hun visie met een nieuw businessplan. “We zagen plots heel wat opportuniteiten in sport op de werkvloer. Daarom zijn we sinds kort naar ondernemingen gestapt met onze fitness-expertise”, zegt Bjorn Conings. Voorlopig heeft de start-up twee klanten in de portfolio, maar de reacties zijn heel positief.

“We geven iedere maandag een sessie voor een Hasselts architectenbureau en ook in Roermond zijn we sinds kort gestart”, vertelt Saad Salhane. “Ons aanbod gaat ook erg breed, van kickbox-training tot en met een core workout. Alles is bespreekbaar! Je medewerkers worden op die manier fitter, productiever en meer betrokken bij de onderneming.”

Zin om ook een onderneming te starten?