Skip to main content
  • Nieuws
  • AI-toepassing draagt bij in strijd tegen coronavirus in onder andere Antwerpen

AI-toepassing draagt bij in strijd tegen coronavirus in onder andere Antwerpen

  • 06/08/2020

Jonathan Berte is de oprichter van het Gentse bedrijf Robovision, een platform dat artificiële intelligentie toepast bij bedrijven in verschillende sectoren. Tijdens de coronacrisis draagt Robovision haar steentje bij met meerdere AI-toepassingen in de strijd tegen het virus. Tijdens een inspiratieontbijt op 8 september geeft Berte meer duiding, maar in onderstaand interview licht hij al een tipje van de sluier.

Jonathan Berte Inspiratieontbijt
"Robovision is gestart met research te doen naar artificiële intelligentie nog voor de hype begon. Dat maakt ons echte pioniers."


Kan je in vijf zinnen uitleggen wat Robovision doet?

Jonathan Berte: “Robovision gebruikt artificiële intelligentie om automatisch zaken te herkennen op beeld en video. We implementeren AI bijvoorbeeld in de landbouwsector om planten te herkennen en automatisch aan te planten, terwijl we in de maakindustrie AI vooral inzetten om kwaliteit te controleren. Sinds kort gebruiken we ons AI-platform ook in de medische sector.  Belangrijke opmerking: alles wat me met ons AI-platform willen bereiken, doen we om mensen te helpen en niet om ze te vervangen. Ons doel is dus om meer accurate en efficiëntere workflows te creëren in eender welke sector die daar nood aan heeft.”

Tijdens de coronacrisis hebben jullie niet stil gezeten en ook tijdens deze tweede golf blijkt jullie AI-platform steeds aan belang te winnen. Hoe heeft artificiële intelligentie bijgedragen in de strijd tegen het coronavirus?

“Als je een coronainfectie hebt opgelopen, worden je longen aangetast. Omdat het heel moeilijk is om alle verschillende ziektehaarden in de longen te gaan opmeten, hebben we een AI-toepassing gebouwd die automatisch de infectie kan detecteren via een CT-scan. Concreet wil dit zeggen dat de tool kan meten hoeveel procent van de longen van de patiënt in kwestie is aangetast door het virus. Op deze manier kunnen artsen sneller bepalen wie intensieve verzorging nodig heeft en wie niet.

"Via een AI-toepassing kan de tool opmeten hoeveel procent van de longen is aangetast door het coronavirus. Op die manier kan sneller bepaald worden wie intensieve verzorging nodig heeft."

Ondertussen zijn er een 40-tal Europese ziekenhuizen die meewerken aan deze tool. We zijn momenteel nog volop bezig om de toepassing verder af te stemmen. De bedoeling is dat we bij de tweede golf van het virus volledig operationeel zijn om het zorgpersoneel te ontlasten.”

Maar daar stopt het niet bij…

“Klopt. In samenwerking met de Universiteit van Antwerpen hebben we een slimme camera op vijf meter hoogte geïnstalleerd op de Meir in Antwerpen. Deze toepassing onderzoekt hoe nauwgezet men de social distancing-regels opvolgt. En da’s zeer belangrijk, zeker nu het coronavirus in Antwerpen snel om zich heen grijpt. Deze tool is geen ordehandhaving, want er wordt niemand geïdentificeerd. Maar het brengt wel één en ander in kaart en geeft unieke inzichten over hoe interacties verlopen en mensenstromen evolueren.”

Robovision wordt geprezen als één van de beste AI-platformen ter wereld. Hoe hebben jullie die titel waargemaakt?

“Omdat we de ingewikkeldste projecten onder de loep nemen. Neem nu landbouwproducten, dat zijn ‘god-made-products’ die niet via de maakindustrie worden geproduceerd. Dit maakt dat ze enorm moeilijk te detecteren zijn via een AI-toepassing. Maar bij Robovision zijn we daar tien jaar geleden al research naar gaan doen, wat ons echte pioniers maakt. Het is omdat we de ‘hype’ voor waren, dat we die positie hebben kunnen innemen en als pionier heb je een geweldige voorsprong. Ons platform wordt nu gebruikt in de meeste geïndustrialiseerde landen, waaronder Japan, Australië, Brazilië, de VS, enzovoorts.”

Dit is nog maar het tipje van de sluier...

  • Op 8 september 2020 vertellen we je graag het volledige verhaal van Jonathan Berte en Robovision. Tijdens het Inspiratieontbijt wordt je ondergedompeld in de leefwereld van deze AI-pionier.
     
  • Start de dag met een inspirerend verhaal! Meer info en inschrijven > Klik hier
     
  • Wil je meer? Ontdek hier de volledige reeks Inspiratieontbijten van 2020.

Contactpersonen

Valerie Vanherle

Coördinator marketing & communicatie

Delphine Peeters

Coördinator marketing & communicatie