Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Abarth Works Museum en Varo slaan de handen in elkaar

Abarth Works Museum en Varo slaan de handen in elkaar

  • 01/06/2021

Exact vijftig jaar geleden begon Guy Moerenhout met het verzamelen en restaureren van wagens die op de één of andere manier gelinkt zijn aan de legendarische autobouwer Carlo Abarth. De hobby groeide uit tot het Abarth Works Museum en vandaag telt de collectie meer dan driehonderd unieke wagens. “Onze collectie is ongezien in de wereld”, zegt Guy Moerenhout. “Omwille van de omvang, maar vooral omdat de wagens veel meer zijn dan enkel museumstukken. Ze gaan nog regelmatig de baan op en met sommige modellen rijden we nog steeds rally’s.”

Guy Moerenhout een autofreak noemen is een understatement. Zijn hele leven draait simpelweg om auto’s en racen. Tijdens zijn professionele carrière was Guy de eigenaar van een garage en als monteur én tuner maakte hij racewagens wedstrijdklaar voor verschillende rallyteams. Ook was hij zelf een verdienstelijk rallypiloot, een sport die hij vandaag als actieve zeventiger nog steeds beoefent. “In 1971 ben ik begonnen met het verzamelen van Abarth-wagens”, vertelt Guy.

“Abarth, omdat ik verliefd geworden ben op het unieke karakter van die wagens. De eerste Abarth’s zijn gebouwd met de beste onderdelen van andere merken, die stichter Carlo Abarth zorgvuldig uitkoos. Ook later heeft Abarth nooit voor massaproductie gekozen. En ook het feit dat het merk opgericht is in mijn geboortejaar 1949 heeft misschien wel een beetje meegespeeld in de fascinatie.” 

WERKEND MUSEUM

De collectie van Guy groeide gestaag en op die manier ontstond het Abarth Works Museum. In het museum vind je unieke Abarths, maar ook modellen van Fiat, Lada, Seat en andere merken, die op de één of andere manier een link hebben met Carlo Abarth of Guy Moerenhout. “Sinds 2007 vinden we met het museum onderdak in gebouwen die eigendom zijn van Varo uit Lier”, ligt Guy toe. “Met hun merken Powerplus en Kreator zijn het altijd al trouwe sponsors van de rallysport geweest en dankzij hun steun kon het museum uitgroeien tot de tweede grootste toeristische attractie in de stad Lier. Jaarlijks ontvangen we tussen de 3.500 en 4.000 bezoekers. Het unieke aan ons concept is dat we een werkend museum zijn. Onze wagens worden niet enkel tentoongesteld, maar we zijn ook voortdurend bezig met het restaureren en onderhouden van modellen. Dat proces kunnen bezoekers mooi meevolgen. Tachtig procent van onze auto’s rijdt nog en met een aantal van de modellen nemen we nog steeds deel aan races voor historische wagens. Onze wagens zijn ook niet afgeschermd, bezoekers kunnen ze letterlijk even voelen.”

abarth1 abarth abarth 

NIEUW GEBOUW

Omdat de collectie steeds groeit en voldoende ruimte vinden niet evident is, besloten Jeroen Nys, de eigenaar van Varo (specialist en één van de wereldleiders in de invoer en uitvoer van doe-het-zelf artikelen) en Guy Moerenhout de handen commercieel in elkaar te slaan. “We hebben een vennootschap opgericht waarin we de hele collectie ondergebracht hebben”, legt Jeroen Nys uit. “En met deze vennootschap gaan we een prachtig gebouw speciaal voor het museum bouwen. Het gebouw is zo ontworpen dat het perfect is om de collectie aan het grote publiek te tonen. Maar daarnaast komen er ook werkplaatsen, waar wij – maar ook andere autoliefhebbers – aan de auto’s kunnen sleutelen, een bibliotheek om de gigantische boekencollectie over Abarth en andere merken van Guy in onder te brengen en een shop, waar de bezoekers unieke memorabilia kunnen aanschaffen. Nieuw is ook dat autoliefhebbers een klassieke wagen zullen kunnen huren voor een speciale gelegenheid, een fotoshoot/filmopname of zelfs om deel te nemen aan een historische rally. En ten slotte zal het mogelijk zijn om in de unieke setting van het museum netwerkmomenten en bedrijfsevents te organiseren.” Dankzij de investering gaat het Abarth Works Museum een mooie toekomst tegemoet. “Met de nieuwbouw zijn we klaar voor de volgende vijftig jaar”, lacht Guy. “Maar het belangrijkste is toch dat we vanaf september 2022 deze prachtige wagens eindelijk kunnen tonen op de manier die hen volledig tot hun recht doet komen. ”

 

abarth abarth

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

Advertentie VanRoey- nov

Artikel uit publicatie