Skip to main content
  • Nieuws
  • Aanbieders en gebruikers van afval vinden elkaar in BUDA

Aanbieders en gebruikers van afval vinden elkaar in BUDA

  • 15/03/2019

Bedrijven uit de BUDA-zone in de Noordrand krijgen een digitaal platform ter beschikking om vraag en aanbod met betrekking tot afvalstromen te matchen. Het ‘PlatformU’ doorloopt dit jaar een testfase. Bedrijven in de BUDA-zone kunnen zich melden.

Tekst: Joris Herpol

PlatformU - Adrian HillOnderzoekers Paul Hoekman, Adrian Hill en Aristide Athanassiadis van de ULB / Metabolism of Cities vzw zijn volop in de weer om het digitaal ‘PlatformU’ op maat van de bedrijven van BUDA te ontwikkelen en te testen. De bedoeling is dat het ‘PlatformU’ de kringloop- en deeleconomie in de bedrijvenzone BUDA stimuleert. Dat kan door data van materiaal- en dienstenstromen van bedrijven op één platform te koppelen en zo te komen tot een efficiënter gebruik ervan. Het platform is gratis voor bedrijven dankzij de steun van ‘Vlaanderen Circulair’, dat is ingebed bij de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Onderzoeker Adrian Hill: “De industriële wijk BUDA in Neder-Over-Heembeek, telt zo’n 300 tot 400 bedrijven waarvan er velen actief zijn in de logistieke sector, afvalbeheer en waterzuivering. De zone is het grootste industriële gebied rond Brussel en biedt werk aan duizenden mensen. Wij geloven dat er in BUDA dan ook heel wat mogelijkheden zijn om materialen beter in te zetten. Daarom richtten we het ‘PlatformU’ op. Het is het eerste ‘open source’ digitaal platform dat wordt ontwikkeld buiten bedrijfsmuren voor een hele bedrijvenzone. Het is gratis en bovendien ook niet afhankelijk van financiële bijdragen uit de bedrijven zelf. Het werkt ook onafhankelijk.”

Onderzoeker Adrian Hill: "Wij geloven dat er in BUDA heel wat mogelijkheden zijn om materialen beter in te zetten."

“Het systeem is eenvoudig: bedrijven zetten het materiaal en de afvalstromen die hun bedrijf binnenkomen en buitengaan op het ‘PlatformU’. Ook data over alles wat vraag en aanbod betreft voor bijvoorbeeld personeel of beschikbare ruimte, kan op het platform geplaatst worden. Door linken te leggen, profiteren de bedrijven rechtstreeks, want misschien is het afval van het ene bedrijf wel een grondstof voor een andere onderneming in BUDA. Of het kan evengoed zijn dat het ene bedrijf tijdelijk een ingenieur nodig heeft of net een werkkracht ter beschikking heeft die elders tijdelijk kan worden ingezet. Of neem een showroom of stockageruimte die tijdelijk leeg staat, terwijl een ander bedrijf een paar honderd meter verder misschien dringend tijdelijk extra plaats nodig heeft. Bedrijven die mensen, materialen en technologie delen met mekaar, dragen bij tot een beter milieu, maar ze worden er door de efficiëntere werking zélf ook beter van. De app maakt tevens rapporten en infografieken die bedrijven helpen om hun afval te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Die data blijft vertrouwelijk. Hoe meer data er op het platform wordt geplaatst, hoe meer mogelijkheden het ‘PlatformU’ heeft om zaken te koppelen. Het is een win-win-verhaal.”

Kansen spotten

“Zo krijg je na enkele maanden trends, kansen of onregelmatigheden die het PlatformU’ kan spotten. Als veel ondernemingen de tool op regelmatige basis gebruiken, kan ‘PlatformU’ nog ongekende inzichten leveren in de manier waarop de BUDA-regio functioneert. Hoe meer we weten, hoe beter de lokale bedrijven ondersteund kunnen worden. De ingezamelde data vormt ook de basis voor een dialoog tussen de bedrijven en de publieke actoren.” Momenteel zijn de onderzoekers het ‘PlatformU’ aan het programmeren en testen. Adrian Hill: “Vanaf eind maart 2019 gaan we op zoek naar bedrijven die pionier willen zijn om het ‘PlatformU’ mee vorm te geven. Het platform wordt ook aangepast aan hun noden en ze krijgen directe feedback. We gaan het ‘PlatformU’ in een testfase tot eind dit jaar verbeteren en pas daarna wordt het publiek gemaakt.”

Meer info
www.platformu.org - buda@platformu.org

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers in de Brusselse Metropool, editie maart 2019.