Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 900 Antwerpse ondernemers 'komen thuis' in Handelsbeurs

900 Antwerpse ondernemers 'komen thuis' in Handelsbeurs

  • 05/03/2020

Zweedse crisispremier kleurt jubileumeditie Vooruitblik.

Bijna 900 ondernemers schreven woensdag geschiedenis in de Antwerpse Handelsbeurs tijdens een historische vijfde editie van Vooruitblik, het jaarlijkse topevent van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.  Voormalig premier van Zweden Carl Bildt nam dit jaar de keynotespeech voor zijn rekening. Naar goeie traditie mocht Antwerps burgemeester Bart De Wever hem inleiden.

De voorbije jaren vormde de Antwerpse Stadsschouwburg traditioneel het decor van Vooruitblik. ‘Maar voor deze vijfde editie wilden we echt iets onvergetelijks.  Dus kozen we dit keer voor de vernieuwde Handelsbeurs, waar anderhalve eeuw geleden de bakermat van de Antwerpse Kamer van Koophandel lag. Voor ons is dit een beetje thuiskomen’, legt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel uit.

Vooruitblik 2020


Vooruitblik groeide de voorbije jaren uit tot een soort jaarlijkse ‘State of the union’ van ondernemend Antwerpen, met internationale topsprekers als Frans president Nicolas Sarkozy en pre-Brexit-minister George Osborne. Woensdag mocht Zweeds topdiplomaat en voormalig premier Carl Bildt de jubileumeditie kleuren. De man die zijn land in de crisisjaren negentig op weg zette naar een ongeziene economische omwenteling legde in zijn speech de nadruk op de eigenschap van de oude Zweedse industrie om zich vcortdurend aan te passen aan de veranderende wereld. Hij ging ook de moeilijkheden waarmee zijn land worstelt, zoals de vastgoedmarkt en de dalende kwaliteit van het onderwijs, niet uit de weg. Maar hij gaf wel toe dat de arbeidsmarkt er een stuk beter voor stond dan in ons land. ‘De Zweden werken gemiddeld tot hun 66ste, wat volgens wat ik heb begrepen behoorlijk meer is dan het gemiddelde in jullie land.’

Tijdens zijn inleiding had Antwerps burgemeester Bart De Wever gewezen op het succes van de Zweedse welvaartsstaat waaraan België zich zou moeten spiegelen. Hij prees het recept van overheidssaneringen en maximale arbeidsactivering. ‘Als we de Zweedse werkzaamheidsgraad hadden, dan hadden we in plaats van een begrotingstekort een begrotingsoverschot van tien miljard euro.’

Als afsluiter werden alle aanwezige ondernemers verzameld in het centrale atrium van de Handelsbeurs voor een historische remake van een massaportret uit 1906, dat op precies dezelfde plaats werd genomen. ‘Op die foto staat er geen enkele vrouw. Dat is anno 2020 gelukkig helemaal anders’, merkt Luc Luwel op.
 

Herbeleef de avond. Bekijk hier al de foto's.

 

Powered by flickr embed.

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering