Skip to main content
  • Nieuws
  • 80% van Limburgse bedrijven zijn familiaal

80% van Limburgse bedrijven zijn familiaal

  • 30/05/2018

In 2018 gaf Voka – Kamer van Koophandel Limburg het startschot van SALVO, het Strategisch Actieplan Limburg van de Vierde Orde. Eén van de prioriteiten van dit plan was de nog betere ondersteuning van  familiale ondernemingen.  Het nieuwe begeleidende team bestaat nu al uit vier voltijdse medewerkers die samen met voorzitter Bart Balis en directeur Kris Claes gepersonaliseerde coaching en ondersteuning aanbieden.

Team eigenaars-ondernemers. Vlnr. Pieter Smeets, Ellen Olislagers, Kris Claes, Bart Balis, Edith Magyar en Carolien Houbrechts
Team eigenaars-ondernemers. Vlnr. Pieter Smeets, Ellen Olislagers, Kris Claes, Bart Balis, Edith Magyar en Carolien Houbrechts.

Eind  2016 werd C.E.O.-Limburg, dé club van de Eigenaar-Ondernemer, geïntegreerd binnen de werking van Voka – KvK Limburg. Dit was meteen de start van een bijzonder uitgebouwde dienstverlening voor de Eigenaar-Ondernemer.

Family Business Center

Zo werd het Family Business Center opgericht om de continuïteit van onze unieke familiebedrijven te garanderen. 4 op 5 Limburgse bedrijven zijn namelijk een familiebedrijf en deze staan samen garant voor meer dan 52% van de totale Limburgse tewerkstelling!Gezien 1 op 4 van deze bedrijven in de komende 5 jaar tot een overdracht zal komen is adequate ondersteuning onontbeerlijk.Zeker als we weten dat de overdracht in de familie naar de tweede generatie slechts slaagt in 30% van de gevallen en dat slechts 10% de derde generatie haalt. Vele van deze bedrijven worden verkocht maar helaas zien we ook verontrustende cijfers.

Zo steeg het aantal falingen bij familiebedrijven met een bedrijfsleeftijd tussen de 20 en 24 jaar in een periode van 15 jaar van 2,99% naar 6,25% en bij de bedrijven ouder dan 25 jaar zelfs van 7,37% naar 16,74%!

Om bedrijven hier beter tegen te wapenen voorziet het Family Business Center concrete begeleiding. Door individueel contact wordt in alle vertrouwen de huidige situatie in kaart gebracht om te detecteren welke ondersteuning gepast is voor de unieke situatie van het bedrijf. Ieder bedrijf is uniek, iedere familie ook. De combinatie van beiden maakt dat de oplossing niet gevonden zal worden in standaard naslagwerk. In de evaluatiescores van onze deelnemers (die, om even op de borst te slaan, het afgelopen jaar een gemiddelde score van 91% opleverden) lezen we dat ze zeer tevreden zijn over het feit dat de expertise steeds gekoppeld wordt aan praktijkvoorbeelden en getuigenissen omdat het zo zeer concreet toepasbaar wordt.

Bij het Family Business Center kan je terecht voor: individueel advies, Familio (begeleidingstraject waar de 2 actieve generaties in het familiebedrijf aan deel nemen), Nextgen Community (voor de overnemende generatie), Transitio (indien u wenst over te dragen), opleidingen, inspiratiesessies, de Family Business Happening,… Natuurlijk zal deze dienstverlening nog verder uitgebouwd worden op maat van de Limburgse familiale ondernemers!

Kennis, je beste zakenpartner!

 “Iedere Eigenaar-Ondernemer met een passie om te ondernemen kan bij ons terecht. Naast het Family Business Center wordt in de OndernemersUniversiteit ‘kennis’ je beste zakenpartner. Je leert er werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Of kan je bij C.E.O.-Limburg, het grootste Limburgse netwerk exclusief voor Eigenaars-Ondernemers, terecht om ervaringen te delen in een unieke setting“ aldus Bart Balis, voorzitter van de stuurgroep Eigenaars-Ondernemers.

Francis Wanten, voorzitter Voka – KvK Limburg besluit “Eigenaars-Ondernemers trekken de Limburgse economische kar. We zijn erg ambitieus om de ‘kartrekkers’ te voorzien in alle omstandigheden opdat de kar goed zou ‘bollen’. Ik roep alle Eigenaars-Ondernemers dan ook op ons team te contacteren indien de weg in slechte staat is, u haver nodig heeft, of er zelfs even extra geduwd moet worden!”

Persoonlijk bezoek

Het exclusieve Platform Eigenaars-Ondernemers werd vorige week boven de doopvont gehouden. Het team Eigenaars-Ondernemers wil in de komende maanden tijd nemen om alle Eigenaars-Ondernemers persoonlijk te bezoeken om aan de slag te gaan met dit exclusieve platform.