Skip to main content
  • Nieuws
  • “7 op 10 medewerkers wil aan de slag, waar blijft ministerieel besluit?”

“7 op 10 medewerkers wil aan de slag, waar blijft ministerieel besluit?”

  • 29/04/2020

Voka - KvK Limburg wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de concrete modaliteiten van de heropstart van de bedrijven vanaf maandag 4 mei. “Vorige week vrijdag bood de Nationale Veiligheidsraad perspectief voor onze bedrijven. Die beslissingen moeten ze dringend omzetten in een ministerieel besluit. De ondernemers zijn het wachten beu en verwachten van onze beleidsmensen snel de duidelijke bevestiging over de heropstart van zowel de bedrijven, als de winkels en distributie. In onze ondernemingen wil 7 op 10 medewerkers terug aan de slag", zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten op basis van de nieuwste Voka-bevraging.

jjll
"De ondernemers zijn het wachten beu en verwachten van onze beleidsmensen snel de duidelijke bevestiging over de heropstart."


De Limburgse ondernemers geven in de bevraging aan dat de medewerkers klaar zijn om terug aan de slag te gaan. Dat zeggen 71% van de respondenten. Wanneer dat niet zo is, zijn er problemen met de kinderopvang (16%), ongerustheid over de veiligheid (9%) of problemen met het vervoer (3%).

Logischerwijze zijn ook de Limburgse ondernemingen er klaar voor. 82% van hen kan het werk veilig aanvatten, zegt de nieuwe Voka-bevraging. De andere bedrijven (18%) wachten nog op de sectorale vertaling van de generieke heropstart-gids.

Tijdelijke werkloosheid afbouwen

De tijdelijke werkloosheid is nog welkom voor 40% van de ondernemingen. Zij geven aan dat ze nog langer dan een maand gebruik zullen maken van deze steunmaatregel. De rest (60%) doet geen beroep op de tijdelijke werkloosheid of zegt binnen een maand geen beroep meer te moeten doen.

Een kwart van de ondernemingen geeft weliswaar net als vorige week aan dat ze medewerkers zullen moeten ontslaan. De onzekerheid is wel wat afgenomen. In tegenstelling tot vorige week is het niet langer een derde, maar 20% van de bedrijven dat nog niet weet of er ontslagen zullen vallen.

"Pas met een consistent ministerieel besluit hebben we 100 procent juridische duidelijkheid"

Voka - KvK Limburg doet daarom een appel op de daadkracht van het beleid. De ondernemingen leveren maximale inspanningen, nu is het aan de politici om leiderschap te tonen en de modaliteiten voor de heropstart op 4 mei definitief vast te leggen.

"Nu heerst er bij bedrijven nog onduidelijkheid of thuiswerk algemeen verplicht, dan wel de norm of een aanbeveling is. Ook kan het niet zo zijn dat bedrijven die alle mogelijke en haalbare inspanningen leveren voor de veiligheid, gesloten zouden worden. Pas met een consistent ministerieel besluit hebben we 100 procent juridische duidelijkheid”, zegt Johann Leten.

Duidelijkheid over 11 mei

De Nationale Veiligheidsraad moet ook dringend de algemene modaliteiten vastleggen voor de heropening van de winkels en distributie op 11 mei. “Dit kan nu al gebeuren, want de gezondheidscijfers evolueren positief”, zegt Johann Leten. “Indien men de datum van 11 mei toch niet handhaaft, vragen we duidelijkheid over de medische criteria die de experten hanteren. Zo kunnen de distributeurs aan de slag kunnen.”

Voor een goede herstart van de bedrijven is tot slot ook kinderopvang cruciaal. “Vanaf 4 mei moet de bestaande regeling voor kinderopvang uitgebreid worden voor kinderen van ouders die buitenshuis werken. Wanneer de scholen heropstarten, is kinderopvang nodig voor alle ouders”, besluit Johann Leten. 

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.