Skip to main content
  • Nieuws
  • 6.200 nieuwe Limburgse ondernemingen zijn goed voor recordjaar

6.200 nieuwe Limburgse ondernemingen zijn goed voor recordjaar

  • 05/01/2018

Het voorbije jaar stelden we op regelmatige basis vast dat het aantal starters in Limburg sterk boven het aantal starters van de voorbije jaren uitstak. Vandaag is het officieel: met 6.196 starters breekt het aantal starters opnieuw een record. 2017 is het beste jaar van de 21ste eeuw op vlak van aantal starters voor Limburg. Voka - KvK Limburg ondersteunt deze enthousiastelingen via de Bryo-begeleidingstrajecten.


Kris Claes geeft meer toelichting op TVL

Vorig jaar kondigden we trots aan dat het record dat in 2010 gevestigd werd (met 5.669 starters) voor het eerst terug werd verbroken, na de daling tussen 2011 en 2013 en de heropleving sinds 2014. Dit jaar overschrijdt het aantal starters zelfs makkelijk de magische grens van 6.000 starters.[1]

huh

De periode die het zwaarst op dit record heeft ingespeeld, loopt van juni tot en met september. Telkens werd het aantal starters in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 12 tot zelfs 48% overschreden. De laatste drie maanden van 2017 waren in vergelijking met deze periode in 2016 minder sterk.

Achterstand op andere provincies

Dat een groeiend aantal starters goed nieuws is voor onze Limburgse economie, dat staat buiten kijf. Bovenstaande grafiek toont aan dat desondanks deze goede cijfers, een kanttekening hierbij wel aan de orde is: Limburg heeft nog steeds een grote achterstand op de andere provincies wat het aantal starters betreft.

Starters in Vlaanderen per provincie

En afgelopen jaar is deze achterstand alleen maar groter geworden. Met een stijging van +4,75% ten opzichte van 2016 doet onze provincie het nog steeds minder goed dan de voorlaatste. Dat is de provincie Vlaams-Brabant die een stijging van 5,30% noteerde. Dit in tegenstelling tot 2016, waar de stijging voor Limburg procentueel het grootst was in vergelijking met de andere provincies.

Zuurstof voor economie

Opstartende bedrijven hebben meestal een grote focus op innovatie en technologie. Bovendien hebben ze het potentieel om door te groeien tot grote ondernemingen waardoor ze veel bijkomende werkgelegenheid zullen creëren. Op die manier zorgen ze er mee voor dat onze economie de nodige zuurstof krijgt. Maar dat betekent nog niet dat ze allemaal even succesvol zullen zijn.

De grafiek hieronder toont aan dat het voor het tweede jaar op rij is dat het aantal starters stijgt en tegelijkertijd het aantal faillissementen daalt. We moeten bovendien al terug naar 2010 om een lager aantal faillissementen te zien (639 faillissementen in 2010 versus 670 faillissementen in 2017). Ook dit is een positieve evolutie.

starters en faillissementen

"Voka begeleidt starters"

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Limburg, reageert positief op deze evolutie: “Als werkgeversorganisatie kunnen we ondernemerschap alleen maar toejuichen natuurlijk. Het doet ons plezier dat de magische grens van 6.000 starters dit jaar schijnbaar met gemak werd overschreden. We zijn blij dat mensen terug willen en durven investeren in een eigen zaak."

"En natuurlijk zullen wij het nodige doen om hen hierin te ondersteunen en begeleiden. Want succesvol starten doe je niet alleen. De feedback die je van andere ondernemers kan krijgen, is van onschatbare waarden. Als Voka – KvK Limburg zullen we dan ook in 2018 onder andere ons Bryo-project verder uitrollen, zowel de Bryo stand-up, start-up als scale-up.”

Wil jij als starter ervaring uitwisselen en professionele begeleiding krijgen? Dan is Bryo helemaal jouw ding!

[1] Deze telling gebeurde op 4/01/2018.

[2] Bron: Voka – KvK Limburg

[3] Bron: Voka – KvK Limburg

[4] Bron: Voka – KvK Limburg