Er heerst soms nogal wat ongerustheid over 5G. Maar is die wel gegrond? Wij onderzochten het. Wil je nog meer weten over deze veelbelovende technologie? Dan is ons gratis webinar op 29 april met 5G-experts en minister Petra De Sutter zeker iets voor jou.
1. 5G is mogelijk schadelijk voor de gezondheid, dus waarom wachten we niet tot er meer studies over worden uitgevoerd?
KLOPT NIET
Er is wel degelijk al zeer veel onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke effecten van elektromagnetische straling (die ook vrijkomt bij andere mobiele communicatietechnologieën, zoals wifi en babyfoons). Ondertussen gaat het over zelfs meer dan 32.000 studies, en dit over een tijdspanne van 25 jaar. Deze talrijke studies tonen aan dat er geen enkel gezondheidsrisico verbonden is aan langdurige blootstelling aan die stralingsvormen. Bovendien bestaan er internationale normen die met grote zekerheid bescherming bieden tegen alle mogelijke gezondheidseffecten.
2. Hebben we 5G wel echt nodig, en volstaat 4G niet in combinatie met wifi?
KLOPT WEL
5G is nodig om tegemoet te komen aan de pijlsnelle toename van data en de hoeveelheid objecten die op het netwerk wordt aangesloten. Het huidige 4G-netwerk raakt immers verzadigd (in Brussel vermoedelijk al tegen 2022). Daarnaast bieden wifinetwerken niet de nodige betrouwbaarheid. 5G is niet enkel betrouwbaarder, maar komt ook met nieuwe functionaliteiten (bijvoorbeeld netwerk slicing) en vrijwel geen latentie. Deze eigenschappen zijn essentieel voor tal van innovatieve toepassingen.
3. De stralingslimieten in ons land zijn bij de strengste wereldwijd
KLOPT WEL
Internationaal zijn de meeste stralingsnormen gebaseerd op de aanbevelingen van de ICNIRP (International Commission on Non-ionizing Radiation Protection). Dit is een onafhankelijke groep van vooraanstaande en neutrale wetenschappers. Ze bevelen een stralingsnorm aan van 41,2 V/m. Deze normen worden ook aanbevolen door de WHO en de EU. Ze worden overgenomen door veruit de meeste landen. In België liggen ze ver onder deze aanbevelingen: zo zijn ze maar liefst 50 maal strenger in Brussel, 4 maal strenger in Vlaanderen en in Wallonië meer dan 4 maal strenger.
4. 5G zorgt sowieso voor hogere blootstelling aan straling
KLOPT NIET
Wanneer 5G wordt toegevoegd bovenop de huidige netwerken, vergroot dit logischerwijze de blootstelling aan straling. Maar omdat 5G efficiënter gebruik maakt van het spectrum, wordt de marginale blootstelling tot een minimum beperkt. Daarnaast springt 5G via beamforming efficiënter om met het versturen van signalen en wordt de straling enkel gericht op de persoon of het object dat connectiviteit nodig heeft. Er is dus geen constante brede straling, zoals bij 4G het geval is. Niet-gebruikers zullen daarbij dus gemiddeld net minder straling ervaren dan nu.