Skip to main content
  • Nieuws
  • 54 Limburgse bedrijven gaan voor duurzaam personeelsbeleid

54 Limburgse bedrijven gaan voor duurzaam personeelsbeleid

  • 19/07/2017

Een duurzaam personeelsbeleid bepaalt de slagkracht en wendbaarheid van een onderneming. Maar de HR-wereld is voortdurend in beweging. Welt, het nieuwe begeleidingstraject van Voka-KvK Limburg, brengt bedrijven samen om het HR-beleid te versterken. De focus ligt onder andere op stageplaatsen en werkplekleren. Met vier uitverkochte trajecten in Limburg, goed voor 54 bedrijven, neemt het traject alvast een vliegende start.

Welt Engels
Bart Claessens (Managing director van Engels Logistics) geflankeerd door WELT projectcoördinatoren Sofie Mariën (l.) en Kirsten Janssens (r.).

Een toekomstgericht talent-, opleiding- en inzetbaarheidsbeleid. Dat is het doel van het begeleidingstraject Welt. De kracht van een dergelijk traject zit ‘m in de collectieve aanpak. Bedrijven leren in groep van elkaars uitdagingen, zijn elkaars klankbord en zoeken samen naar oplossingen voor een relevant personeelsbeleid. Zo zit onder meer het ‘werkplekleren’ in de lift. Dat houdt in dat medewerkers competenties aanleren en toepassen op de werkvloer. Die aanpak sluit aan bij de actuele en toekomstige noden van werkgevers én werkzoekenden.

“Welt voorziet advies en coaching op maat voor bedrijven rond ervaring op de werkvloer”, verduidelijkt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.  “Welt maakt samen met de deelnemers een concreet actieplan en biedt ondersteuning bij de uitrol van leertrajecten. Met tools op maat en in samenwerking met arbeidsbemiddelaars.”

Uitdagingen

De zogenaamde war for talent is één van de grootste uitdagingen waar onze bedrijven én de arbeidsmarkt voor staan. Wie geen personeel vindt, kan niet groeien en ontwikkelen. Human capital is een belangrijke succesfactor. Een goed personeelsbeleid kan daar een groot deel van de oplossing bieden.

Maar het gaat ook om het welzijn van de medewerkers. Zo blijkt uit een meting van de Stichting Innovatie en Arbeid, een onderdeel van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV),  dat 51% van de Vlamingen over een kwalitatieve job beschikt. Dat is een job waarin je de mogelijkheid hebt om iets te leren en jezelf te ontwikkelen, waarin werkstress hanteerbaar is, waarin je je betrokken voelt en waarbij werk en privé goed op elkaar zijn afgestemd. In 2013 was dit nog 54,6%. De kwaliteit gaat er op achteruit en daar moet iets aan gedaan worden.

Minder werklozen

“Dit traject ondersteunt de bedrijven, maar wil ook de Limburgse arbeidsmarkt verbeteren”, kadert Johann Leten het traject in een maatschappelijke context. “Door het personeelsbeleid te optimaliseren, stijgt het werkaanbod. Op die manier daalt ook het aantal niet werkende werkzoekenden. De doorstromingscoëfficiënt gaat omhoog doordat mensen die anders weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt nu ook leer -en stagemogelijkheden krijgen. De kans om in het verlengde van die leerervaringen een job aangeboden te krijgen, is logischerwijs dan ook veel groter.”

Deelnemende bedrijven (in alfabetische volgorde)

@trium

HCMvision

A.W.B. Schots

Immo-Wereld

Ace Ingenieurs- En Adviesbureau

Innovate-IT

Alural Lummen

ITC Belgium

Argus Advocaten

Kaasbrik

Automaterialen R.S.M.

Labor Aiding Systems Europe

Bielen Produkten

LW Cleaning

BKM

LWC

Bouwonderneming Haex

Noord Limburgs Open Atelier

Brabantia S & L Belgium

Orion Metal

Budé Containerbouw

Phimac Consult

Building & Partners

Plastiflex Belgium

Callexcell

Q-Top

Cardotec

ROKHSCHILD Legal Services

Caro Services

Sekura Verzekeringen

Confocus

Sleep Design

De Bezige Bij

Staalhandel Vaesen

Dea Plus

Tectum Group

Dethier Bouwbedrijf

Toerisme Lommel

Do It Now

Tormans Catering

Dolmans Landscaping

Tosoh Europe

E.Baillien

Trippaers Transport Genk

Enestia Belgium

U en ik

Europower Generators

Val D'Hony - Verdifarm

Gemex BVBA

Vandendijk (Serrebouw)

Groen Design

VVSnv - Verkeers- en VeiligheidSignalisatie

H.S.T.

Wuco

 

Vorig jaar namen er reeds 10 bedrijven deel aan het pilootproject voor Welt. Op die manier kon de organisatie het traject reeds uittesten. De volgende deelnemers behoorden tot deze groep:

 

Beaver Investment Group

Engels Logistics

Belo

Fusemedia

Bouwbedrijf Vanhees

Mezo - Hout

Breetec

Solut

Depuydt

VDGE