Skip to main content
  • Nieuws
  • ​4 op 10 Limburgse ondernemingen start terug op

​4 op 10 Limburgse ondernemingen start terug op

  • 15/04/2020

De nieuwe corona-bevraging van Voka – Kamer van Koophandel Limburg toont dat één op drie bedrijven de activiteiten terug hervat heeft. Dat is 10% meer dan een week geleden. Nog eens 12% plant binnen twee weken het werk terug op te voeren. 83% van alle Limburgse bedrijven heeft al maatregelen getroffen om het personeel in alle veiligheid te laten werken. “Het is duidelijk dat ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen om hun medewerkers veilig terug aan de slag te laten gaan. We vragen van de overheden, de Nationale Veiligheidsraad en de GEES-expertengroep om politiek leiderschap te tonen en een slimme en gefaseerde opstart van de economie uit te werken. Dit is absoluut nodig willen we nog grotere economische schade met jobverlies vermijden. We moeten hiervoor ook een internationale benchmark maken van de veiligheidsmaatregelen”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

jjll
"We vragen van de overheden, de Nationale Veiligheidsraad en de GEES-expertengroep om politiek leiderschap te tonen en een slimme en gefaseerde opstart van de economie uit te werken."


Van de bedrijven die terug opstarten verwacht 86% meteen de helft of zelfs meer van de activiteiten te kunnen hervatten. Eén op drie van die bedrijven hoopt zelfs tussen 75% en 100% van de capaciteit op te starten. “De wil om terug aan de slag te gaan stijgt met de week. Dit krachtig signaal van de ondernemers wordt ook gedeeld door heel wat medewerkers die terug aan de slag willen en moet ondersteund worden door het beleid”, zegt Johann Leten.

Werkomgeving aangepast

Om die opstart veilig te laten verlopen, hebben de bedrijven veel maatregelen getroffen. Bij 83% van de Limburgse bedrijven is de werkorganisatie volledig aangepast of worden er extra maatregelen gepland. 

Zo heeft de helft van deze bedrijven de werkplaats heringericht, bij een kwart van de bedrijven is er beschermende kledij ter beschikking. Bij zes op tien bedrijven is de werkorganisatie aangepast via telewerk of ploegenstelsels. Bij 7 op tien bedrijven is er desinfecterende gel ter beschikking.

“Ondernemingen willen niet alleen terug aan de slag gaan, maar ze willen ook en vooral dat hun medewerkers dit in alle veiligheid kunnen doen. Ze nemen dus hun verantwoordelijkheid en bereiden zich voor op een langere periode waarin het nog niet snel business as usual zal zijn”, zegt Johann Leten.

Slimme en gefaseerde opstart

Ondernemingen willen nu snel perspectief op de toekomst. Daarom dringt Voka – KvK Limburg er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de GEES-expertengroep op aan om de economie snel en gefaseerd herop te starten.

"De economie moet slim en gefaseerd opgestart worden, anders worden de economische verliezen en het jobverlies dramatisch hoger."

“De verantwoordelijken moeten nu de zorg voor de gezondheid, het engagement van de bevolking én het belang van de economie met elkaar verzoenen. Daarvoor is politiek leiderschap nodig. De economie moet slim en gefaseerd opgestart worden, anders worden de economische verliezen en het jobverlies dramatisch hoger”, zegt Johann Leten. Hij kijkt ook naar het buitenland voor de organisatie van de heropstart. “We moeten onze veiligheidsmaatregelen vergelijken en benchmarken op internationaal niveau. Zo kunnen we naar gelijkvormige veiligheidsprotocollen op bedrijfsniveau.”

Ondernemers kunnen met hun corona-vragen en problemen terecht bij Voka -KvK Limburg via haar webpagina en aanspreekpunt Kenneth Stulens.

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

Circuit Zolder