Skip to main content
  • Nieuws
  • 37 Limburgse bedrijven zetten schouders onder technisch talent

37 Limburgse bedrijven zetten schouders onder technisch talent

  • 02/05/2018

In de Ambtswoning van de Gouverneur ontvingen 37 Limburgse bedrijven het Charter Techniekpromotie van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Dankzij hun steun konden vorig jaar meer dan 800 jongeren tussen 11 en 14 jaar proeven van techniek. Voka – KvK Limburg zet heel erg in op techniekpromotie om zo de instroom in de technische opleidingen te verhogen. Het tekort aan technisch geschoold personeel houdt de groei van de Limburgse industrie tegen.

V.l.n.r.: Voorzitter Voka-KvK Limburg Francis Wanten, Erik Keijers van Grizaco en Herman Reynders (provinciegouverneur)

We worden vandaag en in de toekomst steeds meer geconfronteerd met complexe, maatschappelijke en technologische problemen. We hebben niet alleen technische professionals nodig die deze problemen kunnen oplossen, maar ook mensen met inzicht in techniek om deze professionals te ondersteunen. Laat net daar het knelpunt van onze arbeidsmarkt zitten…

We moeten jongeren dus aantonen waarom techniek leuk en relevant is en hoe ze samen naar oplossingen kunnen zoeken voor authentieke problemen. Voka – KvK Limburg doet dat door middel van verschillende acties, waaronder de FIRST LEGO League, een lego-wedstrijd waar kinderen op een speelse manier worden ondergedompeld in de wondere wereld van techniek. Op die manier bereikte men vorig jaar 800 Limburgse leerlingen.

Onschatbare waarde

Deze wedstrijd was weliswaar onmogelijk te realiseren zonder de hulp van de partnerbedrijven. “Zij zetten mee de schouders onder dit project door scholen te helpen en teams te coachen en aan te moedigen. Als echte peters! Bovendien nodigden vele partnerbedrijven de petekinderen uit op bedrijfsbezoek of gingen spreken in de klassen. De ondernemingen zijn van onschatbare waarde”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

“Ook de TECHNIEKEXPO tijdens de regiofinale in Hasselt was een groot succes. Door randanimatie voor de kinderen te voorzien wakkerden de bedrijven de interesse verder aan. Daarom verdienen zij dit certificaat!”

Groter draagvlak

De voorbereidingen van het nieuwe seizoen van de FIRST LEGO League 2018-2019 zijn reeds van start gegaan. In de nieuwe challenge INTO ORBIT verkennen de leerlingen het ruimteleven. Ook de Limburgse bouwsector is fan van Lego, want voortaan slaan Voka – KvK Limburg en de Confederatie Bouw Limburg de handen in elkaar voor de FIRST LEGO League. Dat zorgt voor meer middelen en een groter draagvlak om techniek tot bij jongeren te brengen.

Deze bedrijven...

ontvingen in de Ambtswoning van de Gouverneur een certificaat als teken van bijzondere erkenning voor hun bijdrage aan het Techniekpromotie-project:

Aarixa, Alro, APK, ASAP.be, BKM, Cats & Dogs, Chapo, Cooltech, De Lijn, De Witte & Co, Europower Generators, Exight Solutions, Flanders Make, Gijbels Mathieu, Grizaco, Groep Jam, Heraeus Electro-Nite International, Impact, Infrax Limburg, Kumpen, Loomans Plastics, LRM, P&V Elektrotechniek, Pami, Prefamac Chocolate Machines, Punch Powertrain, Rato Education, Rezinal, Ridge Tool Europe, SD Worx, SKF Logistics Services Belgium, Spaas, SWM, TRIXXO, Vandersanden Steenfabrieken, VOS Technics en Yontec.

Ook de Confederatie Bouw Limburg en de Provincie Limburg ondersteunen het project Techniekpromotie van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

Powered by flickr embed.

Meer info over Techniekpromotie en de FIRST LEGO League: cherly.freson@voka.be

Circuit Zolder