Skip to main content
  • Nieuws
  • 34% van Limburgse ondernemers wil investeren ondanks crisis

34% van Limburgse ondernemers wil investeren ondanks crisis

  • 21/08/2020

Het economisch herstel zal ook voor Limburg langzamer gaan dan gevreesd. Dat blijkt uit de corona-enquête die Voka – Kamer van Koophandel Limburg bij haar leden-ondernemingen afnam. Meer dan 7 op tien bedrijven lijden omzetverlies, maar 34% van de ondernemingen geeft wel aan dat de crisis geen effect heeft op de investeringen of zelfs leidt tot een verhoging. “In onze relancemaatregelen moeten we focussen op deze groep. Dit vraagt geen investeringen van de staatskas, maar louter een politieke beslissing”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Johann Leten
“We zien dat 34% van de Limburgse ondernemers geen negatief effect ondervindt op de investeringen of zelfs die investeringen wil verhogen. Dat is het signaal voor de politiek om haar relancemaatregelen af te stemmen op die doelgroep".


Op basis van de nieuwe enquête en de economische cijfers van de eerste jaarhelft, schat Voka – KvK Limburg dat de Belgische economie met 8,5% zal krimpen in 2020. Voor volgend jaar wordt wel herstel verwacht, maar de groei zou slechts 4% bedragen. Het verlies van de coronacrisis wordt dus zeker niet goedgemaakt volgend jaar. “Momenteel lijden nog steeds meer dan 7 op 10 Limburgse bedrijven omzetverlies. 39% van de Limburgse ondernemers stelt in het derde kwartaal van 2020 zelfs een omzetdaling vast van meer dan 20%. Voor het vierde kwartaal verwacht 35% zelfs dat dit zo blijft”, zegt Johann Leten.

Meer dan de helft van de ondernemers (56%) geeft aan dat het gebrek aan vraag de belangrijkste reden is voor het omzetverlies. Dat voelt ook de Limburgse export. Daar geeft slechts 3% aan dat het dit jaar zal kunnen terugkeren naar het pre-corona-niveau. 15% denkt dat de export pas in 2022 of later hersteld zal zijn. Johann Leten: “De blijvende onzekerheid over volgende besmettingsgolven en de zwaar getroffen exportmarkt, maken dat we de hoop op een snel en volledig herstel in 2021 jammer genoeg moeten opbergen.”

Door het trage herstel maakt 60% van de Limburgse bedrijven nog minstens tot eind december gebruik van het systeem van de tijdelijke werkloosheid. Voor 35% is dat zelfs nodig tot juni 2021 of langer.

“Ondersteun nu bedrijfsinvesteringen!”

“We zien dat 34% van de Limburgse ondernemers geen negatief effect ondervindt op de investeringen of zelfs die investeringen wil verhogen. Dat is het signaal voor de politiek om haar relancemaatregelen af te stemmen op die doelgroep”, benadrukt Johann Leten. “Waar een wil is om te investeren, moet je ondersteuning bieden. Dat kan door bijvoorbeeld het vergunningstraject te versoepelen. Mede door investeringen komen we deze crisis te boven.”

“Waar een wil is om te investeren, moet je ondersteuning bieden."

Hij benadrukt dat dit soort steunmaatregelen overigens geen geld kosten. “Onze politici hoeven voor deze ondersteuning van onze bedrijven niet te raken aan de staatskas. Het vraagt louter een politieke beslissing. Die zou niet alleen helpen voor de relance, maar ook een positief gevoel geven aan de ondernemersregio Limburg. We moeten nu meer dan ooit focussen op de bedrijven die willen investeren”, besluit Johann Leten.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Circuit Zolder