Skip to main content
  • Nieuws
  • 30 ondernemers ontdekken industrie 4.0-toppers

30 ondernemers ontdekken industrie 4.0-toppers

  • 16/10/2019

Onder leiding van Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Flanders Make trekken 30 ondernemers naar de meest toonaangevende industrie 4.0-bedrijven van Duitsland. De inspiratietrip brengt hen langs inspirerende voorbeelden als DHL en Siemens. “Industrie 4.0 is cruciaal voor de digitale transformatie van onze maakbedrijven. We willen ondernemingen begeleiden om die evolutie te integreren in hun werking”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie bij Voka – KvK Limburg.

Roadtrip D
Deze delegatie vertrok op driedaagse roadtrip naar Duitsland.


De driedaagse trip in Duitsland brengt momenteel 30 topindustriëlen, kennisactoren en publieke actoren langs zeven verschillende bedrijven waar ze inzicht krijgen in de verschillende aspecten van industrie 4.0. Onder meer DHL, Siemens, Festo, SEW Eurodrive en ABB passeren de revue. De steeds sterkere automatisering, connectiviteit en het zelflerend vermogen van computers openen heel wat mogelijkheden voor het productieproces van ondernemingen.

Eén van de deelnemers is Jan Van Nylen van ZF Wind Power, producent van tandwielkasten voor windmolens. “De bezoeken aan het Industrie 4.0 Maturity Center, aan de elektrische voertuigbouwer e.Go en het DHL Innovation Center stonden al langer op mijn verlanglijstje en worden nu in één roadtrip gecombineerd. Dit is werkelijk een verrijkende en inspirerende ervaring omdat je in de bakermat van industrie 4.0 de technologie ook vertaald ziet in echte praktijkervaringen.”

Cultuur van wendbaarheid

“Met industrie 4.0 kunnen bedrijven een antwoord bieden op de vraag naar gepersonaliseerde, slimme en geconnecteerde producten aan een kost die vergelijkbaar is aan massaproductie”, zegt Cathérine Dreesen. “Bovendien kunnen zij deze producten ook snel aan de klanten leveren dankzij wendbare productie-infrastructuur en processen waarbij mens en machine in harmonie samenwerken.”

Dirk Torfs, delegatieleider en CEO van Flanders Make bevestigt dat: “Oude recepten volstaan niet langer. Het uitbouwen van een cultuur van wendbaarheid en samenwerking in onze bedrijven en bij de kennisinstellingen is daarom van fundamenteel belang. Ook onderzoekscentra zoals Flanders Make spelen daarbij een belangrijke rol. Samen bereiken we veel meer en kunnen we meer snelheid maken. En dat geldt niet alleen voor grote bedrijven. KMO’s krijgen dezelfde kansen omdat het Internet-of-Things barrières wegneemt en de toegang tot de wereldwijde markt mogelijk maakt.”

Zowel Flanders Make als Voka – KvK Limburg zijn overtuigd dat dit soort gezamenlijke initiatieven een grote meerwaarde hebben. “We zijn complementaire partners die ook overtuigd zijn dat samenwerken meerwaarde creëert. Dit initiatief is een mooi voorbeeld hiervan en we hopen dat iedereen er maximaal van zal genieten en er de vruchten van zal plukken. We bewijzen op deze manier dat er wel degelijk een toekomst is voor onze Vlaamse maakindustrie.”

Contactpersoon

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie