Skip to main content
  • Nieuws
  • 3 x waarom een Lerend Netwerk rendeert

3 x waarom een Lerend Netwerk rendeert

  • 27/08/2020

Chris Bourgois, een van de zaakvoerders bij Introduce, maakt ruim tien jaar deel uit van het Voka-netwerk als coach van verschillende Lerende Netwerken. Binnenkort start hij opnieuw twee trajecten op: Production Managers en Supply Chain Management. “De ziel van een Lerend Netwerk is sharing. Het is zeker geen eenrichtingscommunicatie.”

1. Onze ervaren coaches vol enthousiasme

Een Lerend Netwerk is een groep van een vijftiental ondernemers of managers/experts met gemeenschappelijke uitdagingen die gedurende één jaar maandelijks samenkomen om kennis en ervaringen rond professionele thema's te delen met elkaar. 

Hiervoor is Chris de geknipte coach door zijn jarenlange ervaring bij Bekaert en Introduce. “Als een van de zaakvoerders bij Introduce ben ik nu verantwoordelijk voor coaching. We gaan bij bedrijven langs en zoeken naar oplossingen om mensen en groepen aan te sturen, alles wat hun werking kan optimaliseren. Ik heb ook 22 jaar gewerkt bij Bekaert. Daar startte ik bij operations en groeide door naar supply chain. Daarna ging ik terug naar productie, waar ik afdelingshoofd werd van zowel kleine als grotere afdelingen en ik eindigde daar bij het team van HR-managers.”  

Zijn Voka-verhaal startte als deelnemer aan een Lerend Netwerk, vervolgens werd hij al gauw een enthousiaste, praktijkgerichte en volhardende coach. “Ondertussen ben ik al tien jaar betrokken bij Voka, zowel in Oost- als West-Vlaanderen. Bij Bekaert heb ik tonnen kennis en ervaring verworven die ik kan delen met anderen. Alle cases die de deelnemers meemaken, heb ik zelf ondervonden.”

2. Kennis verbreden via jouw netwerk

“Je leert zoveel bij. Als je op het einde van de dag twee bruikbare weetjes of tips hebt, ben je al rijk. Daarnaast is een netwerk uitbouwen key. Als ik zelf een probleem heb, neem ik al snel contact op met iemand vanuit het netwerk. Je zal verwonderd zijn hoeveel interessante informatie je hieruit haalt. Zoek niet zelf naar een oplossing terwijl sommigen al lang het antwoord kennen. De ziel van een Lerend Netwerk is sharing, het delen van informatie. Het is zeker geen eenrichtingscommunicatie. Achteraf connecteren we altijd via LinkedIn en komen we nog samen. Het stopt zeker niet na het Lerend Netwerk, je bouwt een netwerk uit op lange termijn."

3. Mix van verschillende sectoren en bedrijfsbezoeken

Ook de mix van verschillende sectoren en het organiseren van bedrijfsbezoeken is een pluspunt volgens Chris. “Het is leerrijk wanneer er verschillende sectoren elkaar ontmoeten: van metaal over chemie tot voeding. De bedrijfsbezoeken hebben een gigantische meerwaarde omdat expertise gelinkt wordt aan een bepaalde locatie. Iedereen is steeds laaiend enthousiast om de dynamiek en daadkracht te zien bij andere bedrijven. We focussen op een project waarmee ze bezig zijn en gaan dan een bepaald topic koppelen aan een extra kritische blik van de groep. De combinatie van de praktijk, theorie en achteraf de ervaringsuitwisseling maakt het heel interessant. Kleinere bedrijven leren aan de grote hoe ze structuur moeten brengen en grote bedrijven leren aan de kleinere bedrijven hoe ze het simpel moeten houden.” 

Naast de locatie van de bezoeken worden ook de topics zelf door de groep gekozen. “De klant is koning, het is altijd maatwerk. We kijken naar wat zij willen bijleren en clusteren deze thema’s.” 

Chris Bourgois

Schrijf in!

Zin om jouw kennis en netwerk te verbreden? Ontdek onze Lerende Netwerken voor ondernemers en managers! Of schrijf onmiddellijk in voor het Lerend Netwerk Production Managers of Supply Chain Management met Chris Bourgois als coach.