Skip to main content
  • Nieuws
  • 29ste editie van Open Bedrijvendag klokt af op meer dan half miljoen bezoekers

29ste editie van Open Bedrijvendag klokt af op meer dan half miljoen bezoekers

  • 29/11/2019

Tal van Vlaamse ondernemers zetten jaarlijks de 1ste zondag van oktober met stip in de agenda. Open Bedrijvendag, dit jaar in het teken van ‘duurzaam
ondernemen’, geeft buitenstaanders de kans om een blik te werpen op het reilen en zeilen binnen een Vlaams bedrijf. De diversiteit aan bedrijven in Vlaanderen is
eindeloos. Voka Open Bedrijvendag is dan ook een uitgelezen kans voor bedrijfsleiders om verhaal te delen met de buitenwereld. Met veel enthousiasme gunnen ze bezoekers een inkijk achter de schermen, lichten ze productieprocessen toe en in sommige gevallen mag je zelf de handen uit de mouwen steken.

Dit jaar lag na de nadruk op hoe bedrijven inzetten op duurzaam ondernemen. Lidl Belgium gaat volop voor een bewuste aanpak en is ondertussen
uitgegroeid tot een van de meest snelgroeiende retailers. Als officiële partner voor het jaarthema willen ze bewijzen dat discount en duurzaamheid verrassend goede partners kunnen zijn. Voor de regio Brussel en Vlaams-Brabant opereerde Tour & Taxis als hotspot. Ze benutten de site optimaal met eigentijdse diensten als co-working space, state-of-the-art congress- en seminarieruimtes, retail en showrooms. Heel de site ondergaat een herontwikkelingsproces met respect voor erfgoed en oog op de toekomst.

imec

Bij imec & RVO-Society maken ze de toekomst tastbaar. Je ontdekt er hoe technologie problemen in de 21ste eeuw aanpakt en hoe het dagelijkse leven er zal uitzien in 2035. Je kon deelnemen aan allerhande demo’s en workshops onder begeleiding van wetenschappers. Dankzij hun gloednieuw smartphonespel kon je dan weer een digitale tweeling creëren. Via QR-codes kon je informatie verzamelen en je alter ego klaarstomen voor de toekomst. Daarnaast kwam je te weten hoe technologie het verschil kan maken. Een vooruitblik naar slimme(re) steden, duurzame mobiliteit, artificial intelligence
op de werkvloer en gezondheidszorg op maat.

imec

Foto's: Steven Massart 

Zeiss Vision Center

Nfotoet voor de officiële opening van het gloednieuwe Zeiss Vision Center in Asse, konden nieuwsgierige bezoekers al kennismaken met de ‘futur in optics’. Zaakvoerders Ingrid Annys en Kris Vander Elst hebben een jarenlange ervaring in de sector en openden in Asse het eerste Zeiss Vision Center in de Benelux. Dat is meteen ook het grootste filiaal van Zeiss ter wereld.

De Zeiss Group is een familiebedrijf met bijna 170 jaar op de teller en is voornamelijk gekend voor innovatieve toepassingen voor camerlenzen, verrekijkers, microsopie, chirurgie e.d. Tijdens Voka Open Bedrijvendag kon je uitgebreid kennismaken met het volledige proces van zichtanalyse tot en met aangepaste bril of lenzen op maat. Opvallend aan de werkwijze van Zeiss Vision Center is de doorgedreven digitalisering van de dienstverlening. Van de 3D-analyse en zichtmeting tot de finale verwerking van de bril of lenzen: alle apparaten praten digitaal met elkaar.

BORGinsole bvba

BORGinsole bvba produceert podologische zolen die naar eigen zeggen gemaakt worden om wereldrecords te breken. Ze zijn het eerste Belgische labo
dat er in is geslaagd om het productieproces te digitaliseren en robotiseren. Hierdoor besparen ze een hoop milieubelastend gips en zetten ze volop in op
duurzaamheid. Deze helpende (robot)hand ging tijdens de Open Bedrijvendagin première. Ook Exmore, leverancier van deze 3D digitizer, liet er alle deelnemers kennismaken met de innovatieve toestellen die ze voor de meest uiteenlopende sectoren, maar het vaakst voor de (para-) medische sector produceren. Daarnaast gidsten een dynamisch team van medewerkers je doorheen de verschillende productieprocessen.

borg

Foto's: BORGinsole

Daddy Kate

Daddy Kate is een bedrijf dat zich specialiseert in massadrukwerk en kleine oplages van POS-materiaal tot stationery. Ze beschikken als één van de weinige drukkers over een duurzaam-heidscertificaat (ISO 14001 en ISO 12647) en behoren zo tot de internationale standard voor kwaliteitsvol drukwerk. Op deze Open Bedrijvendag pakte het bedrijf uit met de inhuldiging  van een nieuwbouwafdeling. Doordat drukwerk alsmaar blijft evolueren, kon je er ook geavanceerde machines ontdekken. Dankzij een belevingsroute kon je het volledige productieproces nauwkeurig volgen. 

foto

Boost Company

De slogan van Boost Company maakt een duidelijk statement: “Een hapje en een tapje in vers geperst bio sapje.” Hun voor-naamste doel is om mensen meer groen-ten en fruit te laten en minder vlees. Hun producten zijn gezond, duurzaam en op een ecologische manier geproduceerd. Tijdens de Open Bedrijvendag kon je het productieproces van biosap volgen en eigenhandig koud persen. Als beloning mocht je nadien genieten van gratis proevertjes aan de sapjesbar.

foto

Foto's: Boost Company

Faculty Club

De Faculty Club, gelegen in het Groot Begijnhof Leuven (sinds 1998 UNESCO-werelderfgoed) Leuven is een unieke synthese van geschiedenis en heden-daagse technologie. Op de Open Bedrijvendag kreeg je een unieke kijk achter de schermen. Je kon er kennisma-ken met de werking van een meeting- en eventlocatie en ontdekken hoe men er de verschillende zalen in gereedheid bracht voor vergaderingen en evenementen. Wie trek had, kon genieten van een drankje en gastronomisch hapje waarvan je de bereiding live in de keuken kon volgen. 

foto

Foto's: Storygraaf

Kunst in Huis

Kunst in Huis ondersteunt startende kunstenaars om hun werk aan de man te brengen. Via een huurformule  investeer je op lange termijn in een kunst en draag je bij aan de circulaire deeleconomie. Bezoekers kregen een blik achter de scherm bij een bedrijf dat ongeveer zo’n 5,000 kunstwerken stockeert en trans-porteert. Enthousiaste gidsen begeleid-den hen doorheen de opslagplaats om uiteindelijk en eindigden in het Brusselse Kunst Huis filiaal waar Wannes Cools live nieuw werk creëerde.

foto

Equilli Slaapexpert Zaventem

Equilli biedt een volledig Belgisch product, maar kent zowel verkooppunten in België als Nederland. Het bedrijf zet in op slaapinnovatie gebaseerd op weten-schappelijk onderzoek. Tijdens de Open Bedrijvendag kon je kennismaken met hun verschillende producten, het productieproces en een Personal Sleep Scan laten uitvoeren. Er stond een volledig team van medewerkers klaar en elke bezoeker werd getrakteerd op een goodiebag, hapje en drankje. 

foto

Foto's: Steven Massart

Greenhouse

In Greenhouse beslis je zelf waar, wanneer en hoe je werkt. Conform met de filosofie dat flexibiliteit en een stimulerende omgeving noodzakelijk zijn om groei en productiviteit in de hand te werken, biedt Greenhouse  een innovatieve hub aan. Verspreid over drie loca-ties in Vlaanderen (Diegem, Mechelen en Berchem) kan je gebruik maken van een brede waaier aan faciliteiten: event-ruimte, meeting center, een auditorium en nog andere diensten. Conform met de filosofie dat flexibiliteit en een stimulerende omgeving noodzakelijk zijn om groei en productiviteit in de hand te werken. Bezoekers konden rekenen op een rondleiding van het Greenhouse team, terwijl diverse ondernemers hun visie over duurzaamheid en freedom of work toelichtten. 

foto

Foto's: Steven Massart

Sirris

Tijdens Open Bedrijvendag zette Sirris de deuren van haar nieuwe labo's in Heverlee open. Iedereen was welkom om kennis te maken met de hightech infrastructuur. Ook kinderen konden aan de hand van een interactief parcours beleven wat tech-nologie voor de industrie kan beteken. Daarnaast kon je demo’s bijwonen wonen rond onder slim geconnecteerde innova-ties en digitale servitisatie (dit houdt in dat het specifieke product minder rele-vant wordt dan de diensten die een bedrijf rondom dat product kan aanbieden). Voor wie meer uitleg wilde, kon je altijd ten raden gaan bij de aanwezige experts.  

foto
Foto's: Steven Massart 

Sapa by Hydro Buildings

Op zondag kon je bij Sapa ontdekken hoe zij duurzaamheid vormgeven op de werkvloer. Je kon er kennis maken met het innovatieve EPD gecertificeerd Hydro CIRCAL 75R. Hoogwaardige aluminium systemen uit gerecycleerd post-consumer scrap met een equivalent van slechts 2,3kg/CO₂ per kg aluminium. Duurzaamheid en circulaire economie op zijn best. Een rondleiding in het logistieke hart en 
de showroom leerde de bezoeker hoe aluminium ramen en deuren vervaardigd worden: van een aluminium profiel tot een design Sapa (schuif)raam. In virtual reality zag je het Sapa schrijnwerk tot leven komen in een heuse woning!

foto

Foto's: Steven Massart

Voka Open Bedrijvendag 2020

Sinds jaar en dag gaat de Voka Open Bedrijvendag door op de eerste zondag van oktober. Schrijf dus zeker zondag 4 oktober 2020 in jouw agenda voor de nieuwe editie! Geef jouw bedrijf een boost in visibiliteit en schrijf in voor de editie 2020. Het team van Voka Open Bedrijvendag zorgt voor uitgebreide ondersteuning. Een deelname is niet alleen een goeie manier om een speciale gebeur-tenis kracht bij te zetten (bv. jubileum, nieuw gebouw, …). Het zet jouw producten en diensten in de kijker, geeft het imago van jouw bedrijf een boost en zet jouw bedrijf in de markt als een interes-sante werkgever.

Meer info?
www.vokaopenbedrijvendag.be

VZW - eATA 2021
Proximus
VZW - DigiChambers 2021

Artikel uit publicatie

ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad