Skip to main content
  • Nieuws
  • 2021. Insteek 6/9: Diepgaande digitalisering van alle bedrijfsprocessen

2021. Insteek 6/9: Diepgaande digitalisering van alle bedrijfsprocessen

  • 13/01/2021

Vaste prik in de toekomst? Zeker

foto

Binnen tien jaar zullen we elkaar vertellen dat 2020 hét doorbraakjaar van de digitalisering was. Ze dringt door in elk bedrijfsproces, of het nu marketing & sales, HR of productie is. Bedrijven kunnen bijna niet anders dan hun bedrijfsprocessen en diensten (verder) digitaliseren, want wie zich niet aanpast, is de klos, dat wist Charles Darwin al. 

Digitalisering zet zich ook door in bijna alle sectoren, van voeding over bouw tot vastgoed. Sinds de start van de coronacrisis digitaliseren bijvoorbeeld steeds meer projectontwikkelaars en vastgoedspelers hun activiteiten. Eerder was het al mogelijk om een virtuele rondleiding door een huis te krijgen en ook het digitaal ondertekenen van de compromis raakt stilaan ingeburgerd. De Gentse projectontwikkelaar Revive lanceerde onlangs zelfs een eigen digitaal platform waar het verkoopproces van A tot Z volledig gedigitaliseerd is. Het Gentse bedrijf is hiermee de eerste vastgoedspeler in België die deze 100% digitale (en coronaproof) service aanbiedt.

Volgens een rapport van consultancybureau McKinsey & Company staan ook b2b-verkopers op een digitaal kruispunt. Het onderzoek verzamelde informatie uit elf landen en zeven branches. De rode draad: salesafdelingen zijn hard op weg met het verder digitaliseren en verbeteren van bedrijfsprocessen om de coronastorm te kunnen doorstaan. Het belang van digitale kanalen voor b2b-sales neemt trouwens al jaren toe. Klanten gebruiken steeds vaker mobiele apps, sociale media en online communities om producten te vinden en te kopen. 

Ook in HR breekt de digitale revolutie nu door. Voor corona zagen veel ondernemingen digitale transformatie nog niet als één geheel, waardoor vooral de digitalisering van HR nog vaak uit de boot viel. Uit een recent onderzoek dat SD Worx afnam bij meer dan 3.000 bedrijven in elf Europese landen blijkt dat bij bijna 31 procent van de Belgische bedrijven de automatisering van hun HR-diensten al op een hoog tot zeer hoog niveau staat. Dat cijfer ligt echter een stukje lager dan het Europese gemiddelde (37%). Daartegenover staan er evenveel bedrijven (31%) die dat proces nog op gang moeten brengen. Eén van de belangrijkste uitdagingen voor ondernemers en HR-professionals bestaat erin om stabiele en flexibele tools te implementeren en op maat gemaakte digitale oplossingen te verfijnen naar hun manier van werken. Dat geldt voor elk HR-proces: aanwerving, payroll en reward policy, employee experience, talentontwikkeling.

Een bedrijf dat sinds 2018 al werk maakt van die HR-digitalisering is aardappelverwerkingsbedrijf Agristo in Nazareth. “Door onze HR-processen te stroomlijnen en te automatiseren kan HR meer toegevoegde waarde creëren door in te zetten op welzijn, coaching van leidinggevenden, teamcoaching, changemanagement, talentmanagement, enz..”, zegt HR-directeur Evelien Vermandere

Lees verder onder de foto
foto
Evelien Vermandere, HR-directeur Agristo

 

Hun zogenaamd ‘HRIS’-pakket biedt heel wat standaard functionaliteiten, maar laat ook ‘maatwerk’ toe om de processen af te stemmen op hun eigen noden. “We streven ernaar om alle HR-domeinen te integreren, stap voor stap. We hebben eveneens een app-versie voor het indienen van onkostennota’s, raadpleging van digitale loondocumenten, het aanpassen van persoonlijke gegevens, etc...”, zegt Ruud De Baecke, HR Project & Process Manager. “Daarnaast krijgen werknemers en managers via verschillende ESS(Employee Self Service) en MSS(Manager Self Service) functionaliteiten niet enkel inzage in dossiers, maar kunnen ze ook bepaalde data zelf onderhouden en toevoegen, steeds in combinatie met workflows.” 

Agristo produceert volcontinu, 7 dagen op 7, waardoor het een uitdaging is om al hun medewerkers continu op de hoogte te houden. “Ons HRIS-pakket helpt ons om iedereen sneller te bereiken”, besluit Vermandere. “Wij zijn al sinds 2018 bezig met HR-digitalisering, maar we zien de coronacrisis wel als een opportuniteit om net de voordelen van digitalisering aan te tonen. Deze crisis creëert kansen voor HR-professionals om hun meerwaarde meer in de verf te zetten.” 

foto
Ruud De Baecke, HR Project & Process Manager Agristo


 

Benieuwd naar andere insteken? 
Ontdek ze allemaal op onze overzichtspagina.