Skip to main content

2021. Insteek 4/9: Minder reizen

  • 11/01/2021

Vaste prik in de toekomst? Bijna zeker

foto

Komt het ooit nog goed met de sector van de zakenreizen? Niet alleen werden congressen en bedrijfsevenementen in het vermaledijde jaar 2020 wereldwijd massaal afgelast, bedrijven snoeiden ook flink in de dienstreizen, naar risicogebieden en andere plekken. Uit voorzorg, ongetwijfeld, maar inmiddels ook gesterkt door de ervaring dat niet elk grensoverschrijdend contact absoluut fysiek moet. Reisorganisaties voor zakenreizen zagen hun omzet wegsmelten; internationaal opererende bedrijven schreven een onvoorziene, belangrijke kostenreductie graag bij in het resultaat en budgetteren voor 2021 gevoelig minder reis- en verblijfskosten.

Johan De Meyer is operations manager bij Entrematic in Moorsel (Aalst). Entrematic fabriceert snellooppoorten en maakt deel uit van het Zweedse Assa Abloy, een concern met wereldwijd 49.000 medewerkers. Ruim 90% van de productie in Moorsel is bestemd voor de export. Assa Abloy is actief in 70 landen. En dus wordt er heel wat gereisd om de producten aan de man te brengen. Aan sommige verplaatsingen – een bezoek aan dealers in pakweg Australië of Vietnam – hangt een behoorlijk prijskaartje. 

COVID-19 zorgde in 2020 voor een daling van de spent voor reizen en hotels met 70%. En ook in de volgende jaren zullen de uitgaven voor internationale reizen behoorlijk lager liggen, volgens de Meyer. “In de poortendivisie van Assa Abloy ontmoeten 15 chief technical officers (CTO’s) en R&D directors elkaar regelmatig binnen de Product council, ergens in de wereld. Dat zal voortaan veel minder het geval zijn.”

“Ikzelf maak vier à vijf reizen per jaar naar het hoofkantoor van onze divisie in Landskrona. Dit jaar heb ik er geen enkele gemaakt. In een normaal jaar is er elk kwartaal een supply chain council maar die werden in 2020 geschrapt. Ik verwacht dat het aantal buitenlandse fysieke meetings niet meer op het vroegere niveau zal terugkeren. “

Toch vindt Johan een fysiek contact onontbeerlijk om een product degelijk te kunnen voorstellen en een relatie met de klant op te bouwen. “Onze vertegenwoordigers willen klanten en dealers echt ontmoeten.” 

Een analyse die Nicolas Piqueur van het Gentse IB Travel graag hoort maken. Het reisbureau haalt ongeveer de helft van zijn inkomsten uit zakenreizen en de helft uit vakantiereizen. De impact van corona is enorm. De omzet is met 90% teruggevallen. IB Travel tracht de kosten zo slank mogelijk te houden maar heeft verder nog geen ingrijpende beslissingen genomen. “Zolang de overheid reizen afraadt, is het ook deontologisch ongepast om een sterke marketing op te zetten.”

Nicolas: “Sinds maart ligt alles stil. Er is recent een heel kleine opleving van de vraag van particulieren merkbaar, maar het betreft allemaal reizen in de verre toekomst. De vraag naar boekingen voor incentivereizen of beurzen van onze bedrijfsklanten ligt nog steeds op apegapen.”
Voor 2021 verwacht Nicolas een heel langzame verbetering. “Wellicht zal reizen binnen Europa in het voorjaar weer mogelijk worden zonder al te veel poespas. Voor andere bestemmingen zal het maar mondjesmaat aantrekken, denk ik.”

Nicolas Piqueur is realistisch. Hij beaamt dat bedrijven de afgelopen maanden ervaren hebben dat een aantal verplaatsingen niet echt nodig zijn. “Laat ons zeggen dat de kleine follies er nu zullen uitgaan. Tegelijk erkennen ondernemers het belang van fysieke ontmoetingen en dus van goed uitgekozen reizen. Ook beurzen en congressen moeten op een dag toch hernemen.”

De Gentse reisadviseur blijft echter weerbaar en is rotsvast overtuigd van de meerwaarde van een professionele tussenpersoon in de organisatie van reizen. IB Travel bestaat in 2021 precies dertig jaar en is vast van plan door te gaan. “Geen enkele klant heeft bij ons een financieel verlies geleden ondanks de talrijke annulaties en de verwarring die er soms heerste tijdens de covid-crisis. Wij blijven op post en bieden deskundig advies en zekerheid, ook wanneer er geen zekerheden meer zijn.” 

foto

Benieuwd naar andere insteken? 
Ontdek ze allemaal op onze overzichtspagina.