Skip to main content
  • Nieuws
  • 2021. Insteek 2/9: Digitaal communiceren en online teambuildings organiseren

2021. Insteek 2/9: Digitaal communiceren en online teambuildings organiseren

  • 07/01/2021

Vaste prik in de toekomst? Bijna zeker

foto

Hoe belangrijk onze digitale toepassingen zijn om op afstand in contact te blijven met elkaar, is de voorbije maanden overvloedig bewezen. Nooit eerder waren onze computers en smartphones zo onmisbaar. De Microsoft Teams-, Zoom- en Google Hangouts-verzoekjes vlogen ons om de oren. 

Heel wat bedrijven maakten in 2020 massaal de shift naar digitaal. “Waar het vroeger moeilijk was om de meerwaarde van Teams aan te tonen, wil plots iedereen ermee werken”, vertelt Koen Lepez. Hij is zaakvoerder van Direct, een cloud en managed service provider uit Ronse. “Een hele mond vol, maar eigenlijk ontzorgen we bedrijven met 25 tot 250 medewerkers volledig van hun dagelijkse IT-activiteiten. Daarnaast willen we hard inzetten op user awareness. Zo proberen we ervoor te zorgen dat de medewerkers goed met de technologie kunnen werken. Voordien konden bedrijven technisch gezien al perfect van thuis werken maar door de lockdown was er veel vraag om hen daarbij te begeleiden.”

De trend naar digitale communicatie is volop aan de gang, maar men staat niet altijd stil bij de gevolgen ervan. “De focus op security is bij de gemiddelde kmo te laag en blijft nog te veel onder de radar. Een typisch denkpatroon is vaak: ik wil iets dat werkt en back-ups maakt. Maar daar blijft het dikwijls niet bij. Doordat telewerken stilaan ingeburgerd raakt, moeten we de laptops ook gaan beveiligen. Zo proberen we met Direct te traceren wat er met dat toestel gebeurt en welke data er precies op binnenkomen. Een goed toestel- en databeheer, heet dat dan.”

Hackers worden slimmer met de minuut en dan is het belang van een goede beveiliging cruciaal. “Tegenwoordig gebeurt het vaker dat hackers je chanteren met de publicatie van al jouw data, met enorme reputatieschade als gevolg”, legt Koen uit. “Multifactor authenticatie is een van de manieren om dat te voorkomen en naar een omgeving te gaan met zo weinig mogelijk risico’s. Er is een fundamentele shift aan de gang. Vroeger zei iedereen: zet alles maar open zodat het werkt. Nu is het meestal omgekeerd: we zetten alles dicht en openen veel gerichter andere toepassingen.”

Lees verder onder de foto
foto
Koen Lepez, zaakvoerder van Direct

 

En na een dag vol (veilige) digitale meetings is er tijd voor iets anders: een teambuilding met de collega’s. Ook dat gebeurt tegenwoordig hoofdzakelijk digitaal maar het is belangrijk om de betrokkenheid van werknemers niet uit het oog te verliezen. “2020 was geen evident jaar voor de teambuildingsector, maar de trend naar digitaal is volop ingezet”, getuigt Cobus Van Gheluwe. Hij is de oprichter van Funkey, een online platform dat aanbieders van teambuildingactiviteiten koppelt aan bedrijven die een leuk event voor hun medewerkers willen organiseren.

“Door de maatregelen rond social distancing waren teambuildings zelfs verboden. Tijdens de eerste lockdown stelden mensen hun activiteit uit naar het najaar. Met de tweede coronagolf kwam al snel het besef dat ook dat niet mogelijk zou zijn. Sindsdien worden onze online teambuildings enorm gesmaakt. Vorige week kregen we nog meer dan 60 boekingen binnen.”

Zien mensen een digitale versie dan als een volwaardig alternatief voor een fysieke teambuilding? “Vooraf is het moeilijk om mensen te overtuigen van de meerwaarde maar achteraf zijn de reacties altijd positief. Meer nog, we denken dat dit een blijver is. Online teambuildings zijn op korte termijn makkelijk om te organiseren, mensen hoeven zich niet te verplaatsen, het is budgetvriendelijker en je kan bovendien inloggen van over heel de wereld”, stelt Cobus.

Een online teambuilding kan je op veel manieren invullen. “Enkele maanden geleden was er nog een beperkt aanbod. Op dit ogenblik kan je kiezen tussen virtual escape rooms en online quizzen, maar ook actieve concepten met een hoog fungehalte zoals cocktail- en mocktailworkshops zijn perfect te organiseren. Dan sturen we de ingrediënten op en klinken ze digitaal op hun creatie.”

Het digitale aanbod zal alleen maar groeien. “Onze aanbieders digitaliseren volop hun activiteiten. Begin 2021 zien we nog veel boekingen binnenkomen voor online teambuildings. Zodra de maatregelen weer versoepelen zal dat verminderen. In de toekomst zullen we er op blijven inzetten en proberen we ons aanbod te verbreden met hybride teambuildings. Op die manier vullen de fysieke en onlinewereld elkaar perfect aan.”

foto
In de online teambuilding van Funkey gaan collega's aan de slag met chocolade

 

Benieuwd naar andere insteken? 
Ontdek ze allemaal op onze overzichtspagina.