Skip to main content

2016 vanop de eerste rij

  • 15/05/2017
Cover

Wat een jaar was 2016. Economisch varen we zeker de juiste koers. Tegen 2018 zouden er in ons land 140.000 jobs bijkomen. De groei versnelt, de werkloosheid daalt, het geld en grondstoffen zijn goedkoop. Dit resultaat is zeker te danken aan de goede cijfers van de Europese economie. Maar ook de taxshift en de indexsprong, twee beslissingen van het eerste uur van de regering Michel I, dragen bij tot die omstandigheden. Willen we echter niet van deze koers afwijken, dan zal deze regering de rangen moeten sluiten en gebruikmaken van de economisch gunstige wind om nú hervormingen door te voeren.

Maar helaas was 2016 op een aantal vlakken ook een vreselijk jaar. Terreurdreigingen en aanslagen – ook heel dicht bij huis – deden ons allemaal naar adem happen. De vluchtelingenstroom nam ongeziene proporties aan. Het gemor hierover zwol zienderogen aan. De gevolgen bleven niet uit. Wat niemand voor mogelijk achtte, gebeurde: de Britten stappen uit de EU. We zullen de komende jaren aan den lijve ondervinden wat dat betekent voor handel en economie. Dat slecht nieuws tot onzekerheden leidt, hoeft niet gezegd. En aan onzekerheden hebben ondernemers een bloedhekel.

Zeker als op het ‘thuisfront’ plots de hervorming van de vennootschapsbelasting door sommige partijen gekoppeld wordt aan de invoering van een meerwaardebelasting. Excuseer? Stond dit ergens in een regeerakkoord? Moeten we na jaren hard werken echt nog eens langs de kassa gaan om op de meerwaarde die we realiseren belastingen te betalen? Wij vinden dat kmo’s al genoeg betalen!

Bovendien kan het niet zijn dat er altijd naar de inkomstenkant van de balans gekeken wordt om de begroting in evenwicht te brengen. Het is tijd om de uitgavenkant onder de loep te nemen. En dat is ook wat we aangeraden hebben aan de gemeente Zwijndrecht. Die dacht in de luwte van de kerstperiode de bedrijven op haar grondgebied een extra factuur van enkele miljoenen euro's te bezorgen. Maar dat was buiten ons gerekend. Antwerps gouverneur Berx schrapte het aangepaste belastingreglement na een klacht van onze Kamer. De gemeente zal haar huiswerk opnieuw moeten maken. En zo hoort het. Wij gaan het komende jaar álle lokale belastingen scherp bewaken. Dit was niet het enige fiscale succes dat we realiseerden. De stad Antwerpen maakt het eindelijk mogelijk dat bedrijven voortaan ook tax-on-web kunnen gebruiken. De stad besliste bovendien dat vestigingen met een oppervlakte kleiner dan 50 m², vrijgesteld worden van een aantal hinderlijke stadsbelastingen. Deze maatregel zal zeker ademruimte geven aan startende ondernemingen. Het aantal jonge starters zit dan ook in stijgende lijn in stad en regio. Nog een dossier waar de violen eindelijk gestemd zijn: na een jarenlange stellingenoorlog is er finaal een uitweg voor de impasse in het Oosterweeldossier. Uiteraard staan we morgen nog steeds in de file, maar er is tenminste uitzicht op beterschap.

Ondertussen zoekt onze bereikbaarheidsmananger mee naar constructieve oplossingen om het fileleed voor u en uw medewerkers te verzachten en u naar de meest geschikte kanalen te leiden om de modal shift te realiseren. Want dat is een van onze drie kerntaken: uw belangen verdedigen om het ondernemen makkelijker te maken. Maar we doen nog veel meer, dat ziet u in dit jaarverslag vanop de eerste rij. 

Stéphane Verbeeck, voorzitter

Lees het jaarverslag hier. Veel leesplezier!

Bekijk het digitale jaarverslag.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gosselin
Welt white paper