Skip to main content
  • Nieuws
  • 13 partijen sluiten compromis rond behoud Doel en ontwikkeling haven

13 partijen sluiten compromis rond behoud Doel en ontwikkeling haven

  • 20/04/2022

Alfaport Voka, de koepel van Antwerpse havenwerkgevers heeft gisteren het akkoord formeel mee ondertekend.

‘Dit was geen makkelijk parcours maar als vertegenwoordiger van de klanten van de Antwerpse haven hebben we altijd constructief toegewerkt naar een compromis. Dat dit nu is uitgemond in een akkoord waardoor het project-ECA verdergezet kan worden, is voor onze haven van levensbelang’, aldus Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport Voka.

De Antwerpse haven heeft dringend nood aan extra ruimte voor containerbehandeling. Met de bouw van het nieuwe getijdendok wordt de terminalcapaciteit van de Antwerpse haven met meer dan vier miljoen TEU uitgebreid. Het bereikte akkoord houdt in dat de ondertekenende partijen zich ook voor volgende fases constructief blijven opstellen en dat hiermee een einde wordt gemaakt aan nieuwe rechtsprocedures.
Bij Alfaport Voka blijft er wel nog wat bezorgdheid over de rechtszekerheid voor een containerbehandeling de klok rond; 24 op 7.


Stephan Vanfraechem: ‘Iedereen moet zich wel bewust zijn dat het voortbestaan van Doel binnen een havenindustriële context moet gebeuren. Met andere woorden: het voortbestaan van Doel mag een normale 24/7-uitbating van de terminal op geen enkele manier in de weg staan. Als vertegenwoordiger van de uitbaters en gebruikers van de nieuwe, broodnodige containerterminal rekenen we hier op een duidelijk engagement van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering moet er garant voor staan, dat de afspraken binnen het Verbond worden uitgevoerd én garanderen dat de terminal op een economisch rendabele manier kan worden uitgebaat.’

Contactpersonen

Stephan Vanfraechem

Directeur Alfaport Voka

Eliene Van Aken

Adviseur mobiliteit & intermodaliteit

Sofie Coppens

Adviseur milieu en duurzaamheid Alfaport Voka

imu - vzw - Altez
AW_Digitalisering
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - Remant
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
IMU - vzw - Bebat
IMU - VZW - multibureau