Skip to main content
  • Nieuws
  • 13 Limburgse bedrijven ontvangen Voka Charter Duurzaam Ondernemen

13 Limburgse bedrijven ontvangen Voka Charter Duurzaam Ondernemen

  • 07/10/2018

Maar liefst 112 Vlaamse bedrijven ontvingen zopas het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Het Voka-initiatief, in samenwerking met Vlaams minister Liesbeth Homans en MVO Vlaanderen, reikte ook 13 charters uit aan Limburgse bedrijven. “We zijn erg tevreden dat deze ondernemingen de noodzaak zien om duurzaamheid in hun beleid te integreren. En vooral: ze inspireren heel wat andere bedrijven om voor dezelfde mens- en planeetvriendelijke koers te kiezen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

VCDO

Wanneer bedrijven aangeven deel te willen nemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen reikt Voka – KvK Limburg hen een actieplan aan. Johann Leten: “Dit plan is gebaseerd op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Die zijn geclusterd binnen de 5 P’s: Vrede, Mensen, Planeet, Welvaart en Partnerschap. Deze doelstellingen worden door ieder bedrijf anders ingevuld, maar het einddoel blijft hetzelfde: de integratie van duurzaamheid binnen de bedrijfscultuur tegen 2030.” 

Verenigde Naties

Wie het charter krijgt, geeft het imago van zijn onderneming een serieuze boost. Een bedrijf dat drie jaar achter elkaar succesvol een traject aflegt, kan namelijk uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties. “Dat geeft je onderneming internationale allures en uitstraling”, zegt Johann Leten.

Groot draagvlak 

Een recente enquête van Voka toont dat er een groot draagvlak bestaat voor duurzaamheid. Zo’n 60 procent van de bevraagde ondernemingen stipt ‘duurzaam groeien’ immers aan als de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren. Het thema staat daarmee nog hoger dan het aanwerven van personeel (43%) en het inzetten op innovatie (36%).

“De Limburgse bedrijven die nu gelauwerd worden, hebben de koe meteen bij de horens gevat en zich geëngageerd om tegen 2020 samen meer dan 300 acties rond duurzaamheid te integreren. Met 10 nieuwe deelnemers in 2018 en 300 bijkomende acties is de toekomst van het project bovendien ook binnen Limburg verzekerd”, besluit Johann Leten fier.

Deze Limburgse ondernemingen ontvingen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen: 

-    Center Parcs Erperheide
-    Center Parcs Vossemeren
-    Elep
-    Eloy Beton
-    Engels Logistics
-    Fruit At Work
-    LRM
-    LTV
-    Orbix
-    Prefamac Chocolate Machines
-    Scandinavian Tobacco Group
-    Vecarro
-    Veldeman Bedding

Meer informatie via www.voka.be/limburg/vcdo of contacteer Caroline Petitjean via duurzaamondernemen.limburg@voka.be