Skip to main content
  • Nieuws
  • ​11 Limburgse bedrijven gaan voor nieuw VN-duurzaamheidslabel

​11 Limburgse bedrijven gaan voor nieuw VN-duurzaamheidslabel

  • 08/03/2021

Elf Limburgse bedrijven zijn in primeur gestart aan het Unitar SDG Champion-traject. Voka – Kamer van Koophandel Limburg begeleidt hierin ondernemingen die het SDG Champion duurzaamheidslabel van de Verenigde Naties (VN) willen behalen. “De VN reikt drie labels uit aan bedrijven die zich verbinden tot het behalen van bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen. Ons Voka Charter Duurzaam Ondernemen is de eerste stap richting die labels. In een tweede fase kunnen ondernemingen hun duurzame ambities kracht bijzetten in het SDG Pioneer-traject en dit nieuwe SDG Champion-traject”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg.

VCDO

"De VN reikt drie labels uit aan bedrijven die zich verbinden tot het behalen van bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen. Ons Voka Charter Duurzaam Ondernemen is de eerste stap richting die labels."
 

De Verenigde Naties reiken drie duurzaamheidslabels uit aan bedrijven die zich verbinden tot het behalen van bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen: Unitar SDG Pioneer, Unitar SDG Champion en Unitar SDG Ambassador. Unitar (United Nations Institute for Training and Research) is het opleidings- en onderzoeksinstituut van de VN.

Voor de labels baseert het zich op haar 17 duurzaamheidsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s). Die vormen ook de basis voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Daarin werken bedrijven aan een jaaractieplan in lijn met de 5 pijlers van duurzaam ondernemen en de SDG’s. Voeren ondernemingen binnen dit traject minimum 10 acties uit, dan beloont Voka – KvK Limburg hen met het VCDO-certificaat.

“Dankzij onze ervaring met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen kunnen we ondernemingen begeleiding op maat geven om ook de VN-labels te behalen. Het nut van het charter en de labels? Je krijgt een kader waarbinnen je duurzaamheid ook effectief integreert binnen je bedrijfsvoering. Met Voka – KvK Limburg zetten we het engagement van de ondernemingen ook om in concrete duurzaamheidsacties”, zegt directeur Cathérine Dreesen.

Elep gaat op elan verder

Een onderneming die dit jaar deelneemt aan het Unitar SDG Champion-traject is de Lommelse enveloppenfabrikant Elep. Zaakvoerder Yves Peiffer: “Onze deelname aan het Champion-traject is een evidente stap na SDG Pioneer. Duurzaamheid zit bij ons ingebakken. In 1999 kregen we al het milieulogo van de Provincie Limburg en we zijn op datzelfde elan verdergegaan. Zo is het Europese Ecolabel, van toepassing op 47 types van onze enveloppen, onlangs nogmaals verlengd tot 2022. Ons doel is dus vanzelfsprekend om de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) én het volgende VN-charter te behalen.”
 

ELEP


Deze Limburgse ondernemingen gaan dit jaar voor het eerste Unitar SDG Champion-certificaat:

Center Parcs Erperheide

- Center Parcs Vossemeren

- Elep

- Eloy Beton

- Fruit At Work

- Hogeschool PXL

- LRM

- LTV

- Itzu

- Orbix

- Veldeman Bedding

Meer weten over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen: www.voka.be/limburg/vcdo

Contactpersoon

Joël Clijsters

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Circuit Zolder