Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 10 % minder Wase vacatures in eerste helft 2023

10 % minder Wase vacatures in eerste helft 2023

  • 31/08/2023

De economische laagconjunctuur zet een lichte rem op een oververhitte arbeidsmarkt. Dat leert althans de competentiebarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, die de arbeidsmarkt in onze regio sinds 2018 monitort. Met 49.809 vacatures in het Waasland tijdens de eerste zeven maanden van 2023 blijven Wase ondernemingen weliswaar massaal zoeken naar werknemers.

De competentiebarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland brengt dagelijks alle gepubliceerde vacatures van de regio in kaart, met bijhorend de diploma’s die ervoor worden gevraagd. Door trends en evoluties in kaart te brengen, trachten we het onderwijs-en arbeidsmarktbeleid aan te sturen en het hr-beleid van bedrijven te ondersteunen. 

Een analyse van de eerste zeven maanden van dit jaar met deze tool toont alleszins aan dat de lagere economische conjunctuur afstraalt op de cijfers. in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zijn er 10 % minder vacatures geregistreerd.

grafiek 1 Wase vacatures Voka_Anytwerpen-Waasland

Een belangrijke nuance op die daling is een uitsplitsing per type contract. De uitzendcontracten kenden een stevige terugval, terwijl de gewone contracten en tijdelijke jobs net meer vacatures lieten noteren. Nu de marktvraag lager is dan een jaar geleden, valt ook de vraag naar extra  arbeidsuren weg. De tijdelijke jobs met optie vast werk nemen de vijfde plek over van de studentenjobs.

afbeelding 2 Voka_Antwerpen-Waasland contracten 31/08

De daling is gedragen over alle sectoren heen. De top drie jobdomeinen in het Waasland bestaat uit techniek, productie en logistiek, gevolgd door administratie. De bouwsector (-30,8 %) valt uit de top vijf; de verkoopsectorneemt haar plaats in. Opvallend is de terugval in het aantal vacatures in de logistieke sector. De enorme groei die e-commerce tijdens de coronaperiode kreeg, is stilgevallen. Dit zien we ook bij de specifieke beroepsprofielen. De magazijnmedewerkers blijven ondanks een sterke terugval van -21,5 % op één staan. De administratieve medewerkers blijven de tweede plaats innemen. De vraag naar productiemedewerkers kende ook een sterke terugval. De vraag naar onderhoudsmechaniciens steeg beduidend.

Afbeelding 3_Voka_AntwerpenWaasland jobdomeinen en beroepsprofielen

Vergelijken we de meest gevraagde graden van diploma’s, dan is het bachelorniveau nog steeds met voorsprong het meest gevraagd diplomaniveau. De rest van de top vijf evolueert naar de pre-coronaperiode. De vraag naar TSO-diploma’s is groter dan die naar BSO-diploma’s en het specifieke getuigschrift komt pas na het masterdiploma op de vijfde plaats. De diplomavereisten worden, na een versoepeling tijdens de coronaperiode, over het algemeen strikter. 42 % van de vacatures vereist hogere studies.

Grafiek/afbeelding 4 gevraagde graad Wase vacatures_Voka_Antwerpen-Waasland

Kijken we naar de onderliggende diploma’s, dan zien we een grote toename in de vraag naar profielen met een achtergrond in elektromechanica en elektriciteit. Elektromechanica en elektriciteit zijn reeds lang knelpuntberoepen en dit wordt steeds meer duidelijk in de openstaande vacatures. De vraag loopt op en bedrijven werven zowel profielen aan met een BSO, TSO of academische studie in deze richtingen. 

Opvallend is de sterke terugval in de vraag naar talen buiten het Nederlands. Deze beperken zich meer dan ooit tot het Nederlands, Engels en Frans.

 terugval vraag naar talen buiten het Nederlands_voka-Antwerpen-Waasland
Banner belgian coast hotels
AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie