Skip to main content
Map

10 jaar NOA Training

  • 01/06/2021

Tien jaar geleden richtte Ingrid Nys het opleidingscentrum NOA Trainings op. De missie van de onderneming is het creëren van meer veiligheid op de werkvloer, zonder het rendement uit het oog te verliezen. Het bedrijf nam een vliegende start en groeide snel uit tot een referentie in de regio. “Het is onvoorstelbaar hoe vlug het allemaal gaat”, zegt zaakvoerder Ingrid Nys. “In mijn hoofd ben ik nog een starter, terwijl we als bedrijf al een hele evolutie doorgemaakt hebben.”

Ingrid Nys had professioneel al heel wat watertjes doorzwommen toen ze in 2011 besloot om haar eigen opleidingscentrum op te starten. “Dat was een hele stap, want van de ene dag op de andere verandert je rol helemaal”, vertelt Nys. “Als bedrijfsleider moet je de lijnen uitzetten en voortdurend keuzes maken. Jij bent degene die de richting bepaalt die je bedrijf uitgaat.” In eerste instantie was dat een logische richting. “We focusten ons op de verplichte opleidingen”, licht Nys toe. “Opleidingen die werknemers moeten volgen om wettelijk in orde te zijn. Na het volgen van de cursus ont vangen de deelnemers een certificaat, dat aantoont dat de medewerker over bepaalde technische competenties beschikt.”

NOA ACADEMY

Maar al snel voelde Nys dat die verplichte opleidingen niet voldoende waren. “Zo’n certificaat toont aan dat iemand technisch in staat is om een handeling – bijvoorbeeld rijden met een heftruck of het besturen van een kraan – uit te voeren”, weet Nys. “Maar dat certificaat bewijst niet dat die mensen deze kennis ook in de praktijk kunnen toepassen. De praktijk leerde ons dat in veel bedrijven de veiligheidscultuur ontbreekt om veilig en efficiënt te werken. Hierdoor zijn we in 2014 gestart met de NOA Academy, waarmee we softskilltrainingen en mentortrainingen voor zowel leidinggevenden als medewerkers op de werkvloer aanbieden. Tijdens deze trainingen leren de deelnemers om correct te communiceren, waardoor er een solide veiligheidscultuur ontstaat binnen een onderneming. Zo’n cultuur werkt niet alleen ondersteunend, maar ook motiverend. Na het volgen van deze bijkomende opleidingen nemen medewerkers zelf veel meer initiatief om de veiligheid én de bedrijfsresultaten naar een hoger niveau te tillen.”

BUITENLAND

De eerste tien jaar van NOA Trainings waren een echte rollercoaster. “Onze sector evolueert in een razendsnel tempo”, vertelt Nys. “Klanten verwachten kwaliteit, waardoor je permanent moet investeren in nieuwe machines en nieuwe opleidingsmethodes. Bepaalde opleidingen digitaliseren we en we proberen ook zoveel mogelijk van het achterliggende papierwerk te automatiseren. Hierdoor werken we ook aan onze eigen efficiëntie. De afgelopen jaren hebben we – dankzij onze gecombineerde aanpak van verplichte opleidingen en aanvullende trajecten – onze klantenportefeuille en omzet gestaag zien groeien. En nu dromen we stilaan van het buitenland. In de nabije toekomst willen we trajecten opzetten die in het buitenland potentiële werkkrachten zowel technisch als communicatief klaarstomen voor de Belgische arbeidsmarkt.”

 

 

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

Advertentie VanRoey- nov

Artikel uit publicatie