Skip to main content
 • Nieuws
 • 1 op 4 Limburgse lokale besturen wil tegemoetkomen aan ondernemers

1 op 4 Limburgse lokale besturen wil tegemoetkomen aan ondernemers

 • 06/04/2020

Zowel de federale als de Vlaamse overheid hebben begrepen dat het ondersteunen van bedrijven cruciaal is om de om de maatschappij terug te lanceren na deze gezondheidscrisis. Voka – KvK Limburg en haar lokale Voka-ambassadeurs verzochten de lokale besturen in een brief om dit voorbeeld te volgen door drie concrete acties te ondernemen. Het provinciebestuur en één op vier steden en gemeenten stemden reeds toe. “We roepen de overige besturen op om solidair te zijn en mee te gaan in onze voorstellen”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

JJLL
“We roepen de overige besturen op om solidair te zijn en mee te gaan in onze voorstellen.”


De druk op bedrijven is enorm in deze crisisperiode, waardoor alle steun welkom is. Voka – KvK Limburg formuleerde daarom drie concrete voorstellen waarmee lokale besturen hun ondernemers ademruimte kunnen bieden. Het wordt daarin ondersteund door de lokale Voka-ambassadeurs. Zij werden per gemeente aangeduid, vormen het aanspreekpunt voor collega-ondernemers en staan in nauw contact met Voka – KvK Limburg. 

1) De betalingstermijn van openstaande facturen moet ingekort worden. Deze extra financiële ademruimte kan het verschil maken voor onze bedrijven in deze onvoorziene situatie.

2) Het is bovendien cruciaal dat de lopende vergunningsprocedures niet automatisch tot een negatief advies leiden omwille van termijnoverschrijdingen. Een soepelheid is hier van groot belang om verdere ontwikkeling te waarborgen.

3) Daarnaast pleiten we ervoor om het versturen van het kohier voor de ondernemersbelastingen uit te stellen. Dit om te voorkomen dat ondernemers in liquiditeitsproblemen komen.

Deze steden en gemeenten gingen alvast in op onze voorstellen:

 • As
 • Diepenbeek
 • Halen
 • Hamont - Achel
 • Heers
 • Herk-de-Stad
 • Lanaken
 • Leopoldsburg
 • Lommel
 • Nieuwerkerken
 • Pelt
 • Tongeren
 • Zonhoven

"Logisch dat lokale besturen duit in zakje doen"

Uit de wekelijkse enquête van Voka bleek dat de helft van de Limburgse ondernemers tevreden is met de Vlaamse en federale steun. Een teken aan de wand dat alle extra hulp welkom is. 

Johann Leten: “We blijven rond de tafel zitten met de federale en Vlaamse overheden om gericht enkele extra ingrepen te doen. Maar het is logisch dat we ook naar de lokale besturen kijken om hun duit in het zakje te doen. We zijn tevreden dat een deel van de lokale besturen deze voorstellen ter harte hebben genomen én tot uitvoering zullen brengen. Zij verdienen dan ook alle lof.”

"De continuïteit van bedrijven waarborgen is niet louter een taak voor de hogere overheden."

Voka – KvK Limburg roept de andere besturen op om dit goede voorbeeld snel te volgen. “Ondernemingen blijven de belangrijkste bron van welvaart binnen steden en gemeenten. Hun inbreng in de lokale begrotingen is daarnaast ook niet klein. De continuïteit van bedrijven waarborgen is dan ook niet louter een taak voor de hogere overheden. Een relatief kleine inspanning nu kan een wereld van verschil betekenen na deze crisis", stelt Johann Leten. 

Nog vragen? Stel ze aan Kenneth!

De situatie evolueert razendsnel. Daarom kan je steeds contact opnemen met onze collega en corona-aanspreekpunt Kenneth Stulens. 
 
Dat kan via kenneth.stulens@voka.be of 011 56 02 00 (telefonisch enkel bereikbaar tijdens de kantooruren, via mail ook buiten de kantooruren).

Alle FAQ's en andere informatie voor jouw onderneming is terug te vinden op onze algemene infopagina

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.