Atelier: cash flow is king, the best practices

21/04/2017

Beoordeelt u een project, een klant of een bedrijf nog op winst of bedrijfsresultaat? Of durft u al te kijken naar de kasstroom? Kasstroomanalyse blijkt vandaag de enige solide basis voor een goed oordeel. In dit atelier leert u niet alleen het cruciale verschil tussen kasstroom en winst, maar vooral hoe u de kasstroom van uw organisatie positief kunt beïnvloeden.
 

Financiën worden in het bedrijfsleven steeds belangrijker. Projecten krijgen pas groen licht bij investeerders en banken als de economische haalbaarheid getest is. Verschillende budgetrondes bezorgen heel wat (niet)-financiële mensen kopzorgen. En dan staat u daar… financiële collega’s en partners overdonderen u met onbegrijpelijk jargon. Rapporten lijken te zijn opgesteld in vloeiend Chinees. Hoe gaat u hier als professional mee om?

In drie sessies ‘ploeteren’ we samen door de financiële massa met Vera Smets als ervaren gids. Interactie, oefeningen, eenvoud en fun zijn de sleutelwoorden. Uw rapporten, uw terminologie en uw indicatoren zijn de focus.

  • Op basis van de cijfers die u leest in een opgevraagde jaarrekening interpreteert u de financiële gezondheid van een nieuwe klant. U kan dan een zakelijk onderbouwde beslissing nemen in plaats van een sprong in het duister te nemen. Deze inzichten kunnen u dus heel wat kopzorgen, opvolging van niet betaalde facturen, incasso, etc … besparen!
  • Hetzelfde geldt voor uw leveranciers. De leverancier van een grondstof die u gebruikt zit in financiële moeilijkheden? Dat wil u toch liever weten, niet? U wil toch niet zonder grondstoffen vallen. Met de juiste financiële inzichten bent u in staat tijdig op zoek te gaan naar een alternatief.

 
Sessie 1:

  • We frissen basics op aan de hand van een oefening met uw balans & resultatenrekening
  • Wist u dat winst ≠ Cash is?
  • We analyseren uw eigen gepubliceerde balans

Sessie 2:

  • Hier focussen we ons op de rol van cash: Wat is working capital en hoe werkt een cash-flow statement?
  • Leer de cashflow in uw eigen bedrijf berekenen
  • Hoeveel kan u lenen (op basis van uw cashflow)?

Sessie 3:

  • Tijdens deze sessie werkt u met uw eigen, actuele cijfers van uw boekhouder en krijgt u personal coaching om verder aan de slag te gaan.

Trainer

Vera Smets


In samenwerking met:

Agentschap Innoveren & Ondernemen