Skip to main content
  • Makkelijker zakendoen met Ecuador

Makkelijker zakendoen met Ecuador

Vanaf 1 januari 2017 wordt een deel van de handelsbelemmeringen tussen de Europese Unie en Ecuador opgeheven, omdat Ecuador zich aansluit bij het handelsakkoord tussen de EU, Colombia en Peru. Ecuador is hiermee het derde land van de Andesgemeenschap dat deelneemt aan het akkoord. Hierdoor versterkt de EU haar handelsrelatie met Latijns-Amerika.

 

Wat betekent dit voor u?
Door het akkoord worden tarieven op alle industriële en visproducten geleidelijk afgeschaft, wordt markttoegang voor landbouwproducten vergroot, toegang tot overheidsaanbestedingen en diensten verbeterd en worden technische handelsbelemmeringen verminderd.

 

Op 1 januari schaft de EU direct 95% van de importtarieven af, Ecuador doet dit voor 60%. De komende jaren zullen meer tarieven worden afgebouwd. Dit zal Europese exporteurs jaarlijks een besparing van minimaal €106 miljoen aan tarieven opleveren, bijvoorbeeld voor medische hulpmiddelen en landbouwproducten. Het akkoord maakt het ook goedkoper voor Europese bedrijven om producten uit Ecuador te importeren, bijvoorbeeld vis en bloemen. Europese bedrijven zullen verder profiteren van betere bescherming van regionale producten.

 

Het akkoord zorg voor betere markttoegang in veel dienstensectoren en bevat ook afspraken over intellectueel eigendom, aanbestedingen, mededinging en transparantie rondom subsidies. Dit zorgt voor een betrouwbaar, voorspelbaar en gelijk speelveld voor Europese ondernemers in Ecuador.

 

Meer informatie:
Het overzicht van importtarieven en andere afspraken is te vinden via://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1261

 

Bron: export.nl