Skip to main content
  • Limburg
  • Stadsbeiaardier wil jouw event aan de grote klok hangen

Stadsbeiaardier wil jouw event aan de grote klok hangen

  • 17/06/2019

Peltenaar en Bryo-deelnemer Jan Verheyen wil het beiaardspel dichter bij het publiek brengen. Letterlijk. Hij kroop uit de kerktoren en besloot om een mobiel klokkenspel te ontwikkelen. “Ik wil beiaardmuziek op een hedendaagse en laagdrempelige manier tot bij de mensen krijgen”, luidt de motivatie van de starter Bells Lab. 

Bells lab
Jan Verheyen is beiaardier en ontwikkelde een mobiel klokkenspel.


Waarschijnlijk heb je Jan Verheyen al eens onbewust aan het werk gehoord. Hij is al meer dan tien jaar stadsbeiaardier in Hasselt en ook in Neerpelt zit hij sinds vier jaar achter het klavier van de nieuwe beiaard. 
“Al vanaf mijn beiaardopleiding leefde het idee om een mobiele beiaard te bouwen. Ik wil het instrument een hedendaagse invulling geven, bijvoorbeeld door samen te spelen met andere muzikanten”, vertelt Jan, “Maar je blijft beperkt omdat het instrument in de toren hangt. Die afstand wil ik wegnemen.”

1.300 kilo klokken

Mobiele beiaarden bestaan al, maar de manier waarop Jan het laat bouwen is uniek. “De bestaande mobiele beiaarden zijn net te groot of te klein. Ik wou een tussenoplossing waarmee je binnen én buiten kan spelen”, verklaart de muzikant-ondernemer van Bells Lab.

“Mijn mobiele beiaard bestaat uit 43 klokken, waarvan de grootste klok 115 kilo weegt. Het geheel van klokken en frame weegt ongeveer 1.600 kilogram en staat op een aanhangwagen. Op tien minuten tijd ben ik speelklaar. Maar je kan het ook in vier delen uit elkaar halen, zodat je binnen kan spelen”, omschrijft hij zijn uniek instrument.

Italiaanse authenticiteit

Voor de productie van zijn beiaard kwam Jan een Italiaanse bronsgieterij op het spoor via een Youtube-video. “Ik was gecharmeerd door de warme klank van de klokken en was onder de indruk toen ik de gieterij bezocht. Je waant je in de Middeleeuwen!  Ze werken nog op dezelfde ambachtelijke manier, maar gebruiken ook moderne lasertechnieken.” 

“Bells Lab is net dat wat je niet van beiaard verwacht”

De combinatie van hedendaagse technieken en authenticiteit is een raakvlak met het werk van de stadsbeiaardier. “Bells Lab is net dat wat je niet van beiaard verwacht. Ik speel met andere muzikanten en performers. Dat kan je moeilijk doen wanneer het hoog in de toren staat. Een mobiele versie is een logische stap. Ik heb twee jaar research gedaan en ook voor de Italianen is het een experiment. Zij hebben eeuwen ervaring in het gieten van klokken, maar dit wordt hun eerste beiaard. Ik heb er alle vertrouwen in, want hun vakkennis en onze muzikaliteit zullen een uniek resultaat opleveren.”  

Het instrument is dit najaar klaar. “Ik ga dan eigen muziek opnemen en vanaf volgend jaar cosy carillon concerts organiseren. Een productie met C-Takt staat ook op de planning. Ik plaats het instrument in nieuwe contexten en creëer nieuwe waardeproposities. Dus voor bedrijven, culturele centra, scholen en andere organisaties is dit instrument een unieke kans om hun event aan de grote klok te hangen”, besluit hij. 

Meer info: www.bells-lab.be

Kunnen we jou helpen? 

  • Wil je een eigen onderneming starten of ben je net uit de startblokken geschoten? Dan is het Bryo-traject misschien ook iets voor jou.
     
  • Heb je vragen? Onze collega's Joeri Stoop en Lucas Bellens helpen je graag verder. 
Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo