Skip to main content
inn

Een neus voor smaakinnovatie

Expertsessie voor innovatie in de voedingssector.

De sensorische eigenschappen van een levensmiddel bepalen in belangrijke mate het succes van een product. Een voedingsmiddel moet niet alleen gezond en evenwichtig zijn, het moet ook lekker en smaakvol zijn.

Hoe kan je inzicht krijgen in de smaak van je voedingsproduct en hoe kan je succesvolle producten ontwikkelen op maat van de consument?

Programma

Tijdens de workshop krijg je antwoorden en feedback op volgende vragen:

  • Hoe krijg je inzicht in de complexe, chemische achtergrond van de smaak van een product?
  • Hoe kan je smaak meten? Zowel sensorische testen (smaaktesten), als instrumentele technieken komen aan bod.
  • Kan je de smaak van de ‘consument’ meten met een instrument? Hoe scoort mijn product t.o.v. concurrentiële producten (sensorische benchmarking)?
  • Welke zijn de belangrijkste aromacomponenten in een levensmiddel en hoe kunnen ze gelinkt worden aan specifieke sensorische eigenschappen?
  • Wat zijn de factoren die de smaak van een levensmiddel beïnvloeden en hoe kan je deze invloedfactoren in kaart brengen?
  • Hoe kan je grondstoffen, ingrediënten of productieprocessen aanpassen om succesvolle producten met optimale sensorische eigenschappen op de markt te brengen?
  • Hoe kan je smaakafwijkingen objectief meten? Welke zijn de verantwoordelijke componenten? Gaat het om een accidentele of een systematische smaakafwijking? En vooral: hoe kan ik off-flavours in de toekomst vermijden?

Tot slot lichten we nog een tipje van de sluier op over Foodpairing® en cocreatie van voedingsmiddelen.
Tussendoor verkennen de deelnemers de wondere wereld van de sensoriek met enkele praktische testen.

Doelstelling

Tijdens deze sessie leer je meer over smaak en smaakperceptie van voedingsmiddelen, maar ook over wat een consument lekker vindt en hoe je voedingsmiddelen kan ontwikkelen of bijsturen op maat van de consument.

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor werknemers van de afdelingen onderzoek & ontwikkeling, productontwikkeling, kwaliteitscontrole en marketing binnen een voedingsbedrijf of ingrediëntenleverancier.

Docent

dr. Inge Dirinck, technologisch adviseur van SENSTECH, Vlaams Adviescentrum voor Sensoriek van Voedingsmiddelen en Contactmaterialen.
SENSTECH geeft sensoriekgerelateerde consultancy op maat van voedings- en verpakkingsbedrijven op het vlak van sensorische eigenschappen van voedingsmiddelen, voedingsingrediënten en voedingsverpakkingen.
 

Meer info: Birgitt Deckers, birgitt.deckers@voka.be, +32 476 20 33 40

Het volledige aanbod van Voka - KvK Limburg rond innovatie vind je hier

 

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:


DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

 

KMO-portefeuilleMensuraProximus

Adres

Noordlink
Louis Pasteurstraat 21
3920 Lommel

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 190,00 excl. BTW

Niet-leden:
€ 250,00 excl. BTW

 

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Hulp nodig?

ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Logo KPMG
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Trixxo