Skip to main content
  • Limburg
  • Innovatief bedrijf in de kijker: Qompium


Wie
Qompium is een snelgroeiend Limburgs mHealth-bedrijf met focus op de ontwikkeling van digitale gezondheidstoepassingen vanuit de visie dat de alomtegenwoordige mobiele technologie het potentieel heeft om de huidige zorgpaden te ondersteunen en verbeteren. Qompium ontwikkelt en commercialiseert kwaliteitsvolle, medische applicaties voor een betere gezondheid. Met hun eerste product, FibriCheck, won Qompium de Innovatieaward 2018 in de categorie meest beloftevolle Limburgse Gamechanger / innovatief businessmodel.

Wat
Er zijn meer dan 350,000 gezondheidsapps. Het merendeel bevindt zich in het fitness en wellness domein. FibriCheck is een van de weinige apps die zich op het diagnostische domein bevindt en zo’n app kan je niet zomaar op de markt brengen. Apps van deze categorie moeten eerst gekwalificeerd worden als “medisch toestel” (zoals bv. een pacemaker dat ook moet). FibriCheck is de eerste software-only CE en FDA goedgekeurde mHealth-oplossing die hartritmestoornissen kan detecteren door enkel gebruik te maken van een gewone smartphone . Voor de gebruiker is het super simpel: Hij dient enkel de vinger minstens 2 keer per dag op de camera te leggen gedurende 60 seconden en FibriCheck zorgt voor de rest. FibriCheck werd in mei 2017 commercieel gelanceerd. Vandaag hebben meer dan 115,000 mensen FibriCheck reeds gebruikt en werden duizenden mensen tot het juiste zorgpad gebracht dankzij FibriCheck.


Technologie
Fibricheck werkt met een techniek die we ook vanuit het ziekenhuis kennen, wanneer ze een vingerhoedje op je vinger plaatsen om je hartslag te monitoren. Je kan namelijk op elke plek waar veel bloedvaten zitten – de vingers, de oorlellen, het voorhoofd – zien wat het ritme van het hart is. In het geval van Fibricheck registreert de camera op je smartphone het licht in de vinger. Op basis van deze registraties, kan een getraind algoritme analyseren of je hart volgens het boekje werkt. 


In technische taal? FibriCheck maakt gebruik van de ruwe data van de ingebouwde fotoplethysmografische sensoren, ofwel het PPG-signaal genoemd. Met behulp van medisch gecertificeerde algoritmen en een AI deep neural netwerk, detecteert FibriCheck tijdig de aanwezigheid van potentieel ernstige hartritmestoornissen.

Toekomst
Qompium is met FibriCheck een voorloper binnen het gehele luik van digital gezondheid. Verder ontwikkelen is belangrijk en in dit kader streeft FibriCheck ernaar om in 2019 de smartwatch variant op de markt te brengen, waarbij metingen automatisch aan de pols gebeuren.


De ambities reiken echter nog veel verder dan enkel FibriCheck of hartritmestoornissen en evolueren meer richting de software-kant. Qompium heeft immers een unieke expertise opgebouwd in de algemene ontwikkeling van digitale gezondheidsapplicaties en helpt vandaag andere bedrijven om hun mobiele applicaties sneller en goedkoper om de markt te brengen.

#servicedesign #mobile #AI #co-creatie