Skip to main content
  • Limburg
  • COTEMACO: optimale samenwerking tussen mens & machine

COTEMACO: optimale samenwerking tussen mens & machine

Ben jij als bedrijf aan het nadenken hoe je mens & machine zo efficiënt mogelijk kan laten samenwerken? Collaboratieve robotica is de oplossing! 

COTEMACO, of voluit Increased NWE COmpetitiveness Through Efficient MAn & Machine COllaboration, richt zich op bedrijven in de maakindustrie die de mogelijkheden van Industrie 4.0 onderzoeken. De focus ligt op de voedingssector en automobielindustrie. Twee belangrijke sectoren voor onze regio die trachten de wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden. In beiden is efficiëntie, maatwerk en arbeidsomstandigheden van groot belang. Een manier om zich te onderscheiden van anderen is door hun productie zeer flexibel en wendbaar in te richten waardoor “gepersonaliseerde” producten tegen acceptabele kosten kunnen worden geproduceerd. Daarnaast kampen onze bedrijven met een tekort aan goede werknemers. Sommige werkzaamheden zijn repetitief en daardoor zowel fysiek als mentaal belastend voor de werknemer. Door robots te laten samenwerken met de operatoren kunnen de sterkten van de robot (repeteerbaarheid en nauwkeurigheid) gecombineerd worden met de sterkten van de werknemer (flexibiliteit en creativiteit). Dit project wil die samenwerking versterken.

Concept

COTEMACO zal vier “fieldlabs” opzetten in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen deelnemende KMO’s ervaren hoe collaboratieve robotica kan werken in voor hen herkenbare setting én ze worden begeleid in de implementatie. Dit maakt het Industrie 4.0-concept zo laagdrempelig mogelijk. Eén van deze fieldlabs zal bij Flanders Make in Lommel worden gevestigd.

Via een voucherprogramma willen we 60 KMO's uit de automobiel- en voedingsindustrie aanzetten om gebruik te maken van deze labs, met als doel de uiteindelijke implementatie in het bedrijf. Zo verhogen we de productiviteit van de betrokken bedrijven, wat potentieel kan leiden tot 50 miljoen euro nieuwe omzet in de sector en 125 directe jobs. 

Project partners

  • België: Voka - KvK Limburg & Flanders Make
  • Nederland: HighTechNL & Food Tech Brainport
  • Verenigd Koninkrijk: Greater Lincolnshire Local Enterprise Partnership & University of Lincoln
  • Duitsland: Advice Center for socially acceptable Technology-Designing & Center for Mechatronics and Automation Technology GmbH


Voor meer info, contacteer Sebastien Conings via sebastien.conings@voka.be
De Linkedin-pagina vind je hier

Dit project is gesubsidieerd door Interreg North-West Europe voor een bedrag van 2,33 miljoen euro. Het totale budget bedraagt 3,88 miljoen euro.  

Het volledige aanbod van Voka - KvK Limburg rond innovatie vind je hier

logo voka        logo interreg

Interreg logo