Skip to main content
  • Limburg
  • Limburgse Bryo debuteert met internationale langspeelfilm

Limburgse Bryo debuteert met internationale langspeelfilm

  • 21/02/2018

Vier jaar geleden kon filmmaker en Bryo-deelnemer Kurt Cammon enkel terugvallen op zijn zes maanden durende filmopleiding. Op 28 maart gaat zijn eerste langspeelfilm ‘The Last Game’ in première bij Kinepolis. Ook in landen als Turkije, Duitsland en Nederland zal de film te zien zijn. Mét een rol voor de Turkse ‘Robert De Niro’ en jong acteergeweld uit Limburg. Of hoe een drastische carrièreswitch na hard werken resulteert in een multiculturele langspeelfilm waarin niet-geschoolde acteurs een topprestatie neerzetten.

Cammon
Kurt Cammon geeft aanwijzingen op de filmset van The Last Game.

Regisseur Kurt Cammon besloot in 2008 om zijn job op te geven en een nieuw vak te leren. Dat deed hij via de Syntra-opleiding ‘realisator van videoproducties’. Niet veel later groeide, samen met mede-regisseurs en producers Ilhan Akgul en Sinan Tabanli, het idee om een eigen langspeelfilm te maken. “De film startte als een hobbyproject en is doorheen de jaren organisch gegroeid tot een professionele langspeelfilm. De crew en acteurs werden steeds beter en professioneler. Dan geloof je in iets grootser”, vertelt de filmmaker die eveneens het Bryo-begeleidingstraject van Voka - KvK Limburg volgt.

Alain Jongen bevestigt de straffe prestaties. Hij werd aan boord gehaald als cameraman en heeft tientallen jaren ervaring in de filmindustrie. ““Het merendeel van de acteurs en actrices had amper ervaring met acteerwerk”, vertelt Jongen. “Toch is het opvallend hoe snel ze als autodidacten allemaal gegroeid zijn in hun rol, hoe ze zichzelf steeds weer overtroffen door hun motivatie en toewijding.”

Alain
Cameraman Alain Jongen.

Oude maffiabaas

Het misdaaddrama, dat gebaseerd is op waargebeurde feiten,  volgt een oude maffiabaas die berouw krijgt van zijn misdaden. Hij wil dat rechtzetten door andere misdadigers te elimineren. Dat doet hij met de hulp van een seriemoordenaar.

Een opvallende naam in de cast is die van de bekende Turkse acteur Ali Sürmeli. “Ze noemen hem de Turkse Robert De Niro”, zegt Cammon die zelf een Belg van Turkse origine is. De Turkse taal en cast in de film zijn niet toevallig gekozen. Cammon: “De Turkse filmindustrie is één van de grootsten wereldwijd en dat biedt heel wat mogelijkheden. Denk maar aan de uitgebreide Turkse gemeenschappen die in Europa wonen. In ieder land is er een publiek waarnaar je je film kan distribueren. Je vindt de Turkse taal overal!”

f2
Acteur Ali Sürmeli aan het werk in The Last Game. 

Moedig ondernemerschap

Op eigen houtje zo’n ambitieuze film in elkaar boksen staat gelijk aan moedig ondernemerschap. Het is een parcours van vallen en opstaan. “De eerste investeringen in de film heb ik gefinancierd met een persoonlijke lening”, vertelt Cammon. “Gelukkig kon onze eigen productiefirma Leyal Film gaandeweg het productieproces rekenen op steun van coproducenten, Stad Genk, het Vlaams Audiovisueel Fonds, Wallimage en financiering via tax shelter.”

The Last Game zal in ons land te zien zijn in vijf bioscopen van de Kinepolis-groep, maar ook in Nederland en in Duitsland zal de film getoond worden. Cammon heeft momenteel ook contacten met Chinese en Oekraïense distributeurs.

f3
De crew en acteurs samen op de foto. 

Hoerenchance

Voor startersbegeleiding schreef Cammon zich in voor het Bryo-traject. “De netwerkmogelijkheden met bestaande waarden en starters zijn voor mij een absoluut pluspunt”, zegt hij. “Ook de begeleiding op maat en de infosessies met ervaren coaches zijn een grote meerwaarde. Ik ben fier om Bryo te zijn!”

De film kostte tot slot bloed, zweet en tranen. “Maar je ziet op termijn ook heel wat deuren opengaan, kansen of kennissen die van pas komen voor de film. Alain noemt dat ‘hoerenchance’, maar ik geloof dat je dat kan afdwingen. Shoot for the moon. Even if you miss, you'll land among the stars”, glimlacht Cammon.

Stills uit de film

still1stuillstill3Film1