Skip to main content
  • Limburg
  • Aantrekkelijk Oezbekistan door versoepeling valutarestricties

Aantrekkelijk Oezbekistan door versoepeling valutarestricties

Oezbekistan stelt zich open voor buitenlandse investeerders door het liberaliseren van zijn munteenheid, de Sum. Op 5 september werd de officiële wisselkoers met de helft gedevalueerd (van 4200 naar 8400 UZS/USD) waardoor deze komt te staan op marktniveau. Daarnaast werden ook diverse beperkingen op de verhandeling van de Sum opgeheven en werd er een nieuw biljet geïntroduceerd van 50.000 UZS.

De halvering van de munteenheid gecombineerd met de opheffing van restricties zorgt ervoor dat er een systeem van deviezencontrole wordt afgebouwd dat in werking was sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Hetgeen wat nu nog moet gebeuren is hervorming. De Oezbeekse overheid heeft met zijn recent aangekondigd vierjarenplan - waarin ze onder andere corruptie willen bestrijden en de rol van de overheid in de economie willen verminderen - laten blijken dat ze alvast gewillig zijn om nieuwe zaken te proberen.

De eerste stap is alvast gezet met deze langverwachte hervorming die Oezbekistan een aantrekkelijk alternatief moet maken voor buitenlandse investeerders.

Bron: Flanders Investment & Trade