Skip to main content
  • Lillo/haven: nieuw wegdek tussen Liefkenshoektunnel en Tijsmanstunnel

Lillo/haven: nieuw wegdek tussen Liefkenshoektunnel en Tijsmanstunnel

In juli en augustus vervangt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het betonnen wegdek van de R2 tussen de Liefkenshoektunnel en de Tijsmanstunnel door een nieuw wegdek in asfalt over een lengte van 450 m. Het wegdek op deze locatie is zwaar belast en dringend aan vernieuwing toe. De eerder geplande werkzaamheden aan het op- en afrittencomplex van Lillo (nr. 12) zelf zijn uitgesteld en zullen dit jaar niet uitgevoerd worden. Maar gezien de aansluitingen van het complex zich wel in de werfzone van de R2 bevinden, zal het complex tijdens de werken op de R2 toch gedeeltelijk afgesloten zijn.

De werken worden uitgevoerd in twee fases. Bekijk de fases op kaart hier.

Fase 1 – juli: één rijstrook beschikbaar op R2 richting Tijsmanstunnel

Tijdens de eerste fase (juli) wordt het wegdek van de R2 richting de Tijsmanstunnel vervangen. Tijdens deze fase blijft verkeer op de R2 richting de Tijsmanstunnel mogelijk, zij het over één versmalde rijstrook. Het verkeer dat van de Scheldelaan de R2 wil oprijden in de richting van de A12 kan dit via de Tijsmanstunnel West waar een tijdelijke oprit toegang zal bieden tot de R2. Het verkeer richting Liefkenshoektunnel wordt over twee versmalde rijstroken geleid. Alle op- en afritten blijven open.

Fase 2 – augustus: één rijstrook op R2 richting Liefkenshoektunnel, noordelijke op- en afrit afgesloten

In augustus (fase 2) vervangt AWV het wegdek van de R2 richting de Liefkenshoektunnel. Doorgaand verkeer op de R2 richting de Liefkenshoektunnel blijft steeds mogelijk over één versmalde rijstrook. Het verkeer richting Tijsmanstunnel wordt over twee versmalde rijstroken geleid. De verbindingen tussen de R2 richting Liefkenshoektunnel en de Scheldelaan (N101) worden afgesloten. Het verkeer van de Scheldelaan (N101) richting de Liefkenshoektunnel kan de R2 oprijden richting Tijsmanstunnel en keren aan het complex Kanaaldok. Het verkeer van de R2 richting de Scheldelaan (N101) ten noorden van complex Lillo volgt vanaf het complex Antwerpen-Haven een omleiding via de A12 en het complex Zandvliet (nr. 11) naar de Scheldelaan (N101). Het verkeer dat een bestemming heeft langs de Scheldelaan ten zuiden van het complex-Lillo rijdt best via het complex Ekeren.

Hinder en alternatieven

Om de hinder te beperken voert AWV de werken uit tijdens de zomervakantie en zal er ook ’s nachts gewerkt worden door de aannemer. Toch zullen de werken een ernstige impact op de bereikbaarheid van de haven hebben, ook op Linkeroever. Bereid u dus goed voor. Personeel op de Scheldelaan kan vanaf 19 juni gebruikmaken van de fietsveerdienst Kanaaldok. Vrachtverkeer dat de spits mijdt, krijgt vanaf 1 juli ’s nachts 75 % korting op de Liefkenshoektunneltol. De containerterminals aan het Deurganckdok zijn ook ’s nachts geopend. 

Meer details en omleidingsplannen over de werken vindt u op de website van AWV. U kunt zich hier ook inschrijven op de nieuwsbrief. Informatie over de diverse werkzaamheden in en alternatieve bereikbaarheid van het havengebied, vindt u op de website van het Havenbedrijf. Informatie over grote wegenwerken en de bereikbaarheid van de stad Antwerpen vindt u op www.slimnaarantwerpen.be