Skip to main content
Map
  • Hoe Verelst halsoverkop werven moest sluiten maar ze daarna snel veilig kon heropenen

Hoe Verelst halsoverkop werven moest sluiten maar ze daarna snel veilig kon heropenen

Verelst ledenverhaal
  • 10/08/2020

Hoe Verelst halsoverkop werven moest sluiten maar ze daarna snel veilig kon heropenen

Bouwbedrijf Verelst moest in maart halsoverkop 200 werven sluiten. Gedelegeerd Bestuurder Kurt Geens kon met de hulp van Voka de werven echter snel weer veilig opstarten. “Zo werd duidelijk dat in de buitenlucht werken wél mocht, mits er voldoende afstand werd gehouden. Ook plaatsten we op korte tijd schermen in al onze bestelwagens, zodat de rit naar de werf veilig kan verlopen.” 

Verelst is gespecialiseerd in (semi)-industriële bouwprojecten, residentiële verbouwingen en totaalprojecten zoals appartementsblokken; en heeft ook een eigen staal- en betonfabriek. In totaal goed voor 200 lopende werven die bij de lockdown in maart onmiddellijk dicht moesten. “Die werven veilig afsluiten was onze prioriteit. We wisten immers niet of het voor een week, een maand of drie maanden zou zijn. Achteraf lijkt die beslissing evident, maar toen was het een moeilijke oefening met veel onzekerheden”, vertelt Kurt Geens. 

Houvast vinden 

In die hectische periode kon Kurt rekenen op dagelijkse updates van Voka. “Mijn contactpersoon bij Voka belde me bijna elke dag op over de stand van zaken en de nieuwe maatregelen in België. Dat was een belangrijke houvast voor mij én mijn 323 medewerkers. De crisis bleef een crisis, maar met Voka hebben we een echte partner, een klankbord voor onze problemen en iemand die onze belangen verdedigt.” 
 

De crisis bleef een crisis, maar aan Voka hadden we veel houvast.

Toen de eerste problemen van de baan waren, kon Verelst beginnen met een plan van aanpak. Voka  bleef ‘veilig doorwerken’ promoten en ging samen met het bouwbedrijf op zoek naar oplossingen. “Vrij snel werd bijvoorbeeld duidelijk dat in de buitenlucht werken, mits genoeg afstand houden, wel mocht. Ook hebben we op korte tijd schermen in al onze bestelwagens geplaatst, zodat de rit naar de werf veilig kan gebeuren. Voor onze kantoormedewerkers hebben we dan weer alles in het werk gesteld zodat ze thuis kunnen werken. Bouwtekeningen en offertes maken kan tenslotte ook vanop afstand.”  

Er zijn schermen in al onze bestelwagens zodat naar de werf rijden veilig kan.

Digitalisering in een stroomversnelling

Verelst greep tijdens de crisis ook de kans om de lancering van een eigen digitaal platform te versnellen. “Over een tijdspanne van 2 jaar wilden we een digitaal platform opstarten voor de hele groep Verelst om thuiswerk te promoten. Dit was gelukkig al tot in de puntjes voorbereid.” Investeren in onzekere tijden als deze is een risico, maar met de ondersteuning van Voka zorgde het er wel voor dat de 323 medewerkers bij Verelst veel sneller weer aan de slag konden. 

Thuiswerken wordt het nieuwe normaal 

Ook in de toekomst blijft het bouwbedrijf streven naar 25% thuiswerk. Kurt en zijn collega’s zien er echt de voordelen van in. “We zijn ons nu veel bewuster van onze verplaatsingen. Kan een overleg ook digitaal? Dat betekent veel tijd uitgespaard die we anders op de baan doorbrengen. Naar rekrutering toe, kan dit trouwens ook tellen. De jongere generaties vinden deze manier van werken bovendien niet meer dan normaal.”

In de toekomst blijven we streven naar 25% thuiswerk.


Hoe Voka ook jouw onderneming versterkt?  
Je leest het hier

Voka - het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen - verdedigt, verbindt en versterkt ondernemingen in elke levensfase. Voka is een organisatie van, voor en door Vlaamse ondernemingen. Samen timmeren we aan een optimaal kader om vrij en succesvol te kunnen ondernemen in Vlaanderen. Zo willen we jou als ondernemer, je onderneming en Vlaanderen gezond doen groeien.