Skip to main content
Map
  • Hoe Bilfinger ondanks de lockdown actief kon blijven in binnen- én buitenland

Hoe Bilfinger ondanks de lockdown actief kon blijven in binnen- én buitenland

Bilfinger campagnebeeld
  • 07/08/2020

Hoe Bilfinger ondanks de lockdown actief kon blijven in binnen- én buitenland

Wat als je medewerkers plots de grens niet meer over mogen en dat echt wel nodig is voor de werking van je bedrijf? Het overkwam industriële onderhoudspartner Bilfinger. “Het laatste wat je in crisistijd wil doen, is in allerlei documenten op zoek gaan naar procedures en regels. Gelukkig heeft Voka ons direct wegwijs gemaakt”, zegt CEO Thierry Burki.

Door de coronacrisis werd telewerken plots de norm, maar dat is niet in elke onderneming mogelijk. Als onderhoudspartner van bedrijven in de (petro)chemische sector is on site dienstverlening voor Bilfinger een must. “Bilfinger staat in voor het onderhoud van industriële eigendommen in de chemie en petrochemie”, legt CEO Thierry Burki uit. “We zijn onder andere gespecialiseerd in steigerbouw, de installatie van leidingsystemen en conserveringswerkzaamheden zoals schilderwerken.” 

Plots sloten de grenzen

Maar tijdens de lockdown bleek het al snel een uitdaging om elke klant vlot te bereiken en werknemers ter plaatste te krijgen. Bilfinger is immers actief in meerdere landen en stelt heel wat grensarbeiders te werk. Gesloten grenzen vormen voor het bedrijf dan ook een groot obstakel. Burki: “Wij zijn zowel in Nederland als in België operationeel en hebben werknemers in beide landen, waarvan een groot deel in Nederland woont en in België werkt of andersom. Daarnaast wonen er ook nog zo’n 25 werknemers in Frankrijk, die elke dag de grens over moeten om aan de slag te gaan.”
 

In crisistijd wil je focussen op je business en niet allerlei procedures en regels uitzoeken.

Toen de grenzen dichtgingen, moest Bilfinger kunnen bewijzen dat die woon-werkverplaatsingen over de grens essentieel waren. “Hoe dat praktisch in z’n werk ging, was niet meteen duidelijk voor ons. In crisistijd ben je als ondernemer druk bezig om je business draaiende te houden. Het laatste wat je dan wil doen, is in allerlei documenten op zoek gaan naar procedures en regels. Gelukkig heeft Voka ons op dat moment direct wegwijs gemaakt in wat we konden en moesten doen. Zo konden onze 218 werknemers die de grens over moesten weer snel én veilig aan de slag.”

Erkend als essentieel bedrijf

Het was voor Bilfinger ook cruciaal om aan de slag te blijven vanaf het begin van de crisis. Burki: “Toen die crisis uitbrak, werd de (petro)chemie gezien als essentiële sector. Op het eerste gezicht goed nieuws, want onze klanten bleven operationeel. Maar hoe konden wij hen veilig blijven bedienen als we zelf niet tot die essentiële diensten behoorden?”

Bilfinger nam onmiddellijk contact op met Voka om namens de hele sector meer duidelijkheid te krijgen. Daarnaast kreeg elke klant de vraag om in een officieel bewijsschrift te bevestigen dat de werkzaamheden van Bilfinger essentieel waren voor de veiligheid van hun installaties.

We hebben klanten toch kunnen blijven bedienen door snelle erkenning als essentiële sector.

“Voka heeft voor ons snel kunnen bemiddelen en toonde veel begrip. Nog geen week later –  op 18 maart – werd onze sector ook opgenomen in het Belgisch Staatsblad als essentiële sector. Het deed echt deugd om te weten dat er een organisatie zoals Voka aan onze zijde stond tijdens de crisis.”


Benieuwd hoe Voka ook jouw belangen verdedigt?
Lees het hier.

Voka - het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen - verdedigt, verbindt en versterkt ondernemingen in elke levensfase. Voka is een organisatie van, voor en door Vlaamse ondernemingen. Samen timmeren we aan een optimaal kader om vrij en succesvol te kunnen ondernemen in Vlaanderen. Zo willen we jou als ondernemer, je onderneming en Vlaanderen gezond doen groeien.