Skip to main content
Map
  • Hoe de crisis plaatsmaakte voor groei en innovatie bij textielproducent ESG

Hoe de crisis plaatsmaakte voor groei en innovatie bij textielproducent ESG

ESG ledenverhaal
  • 10/08/2020

Hoe de crisis plaatsmaakte voor groei en innovatie bij textielproducent ESG

Julie Lietaer is co-CEO van textielproducent European Spinning Group (ESG), een internationaal actief familiebedrijf. De coronacrisis zette de exportmarkt – en dus ook haar en haar bedrijf – stevig onder druk, maar bracht haar ook op het idee van virtuele brainstorms. Met dank aan enkele netwerksessies van Voka. Lietaer: “Op het vlak van innovatie is de crisis eigenlijk een hele goede reflectie periode voor ons geweest.” 

Wat als je textielgaren levert aan producenten over heel Europa en daarbuiten en er een pandemie opduikt? “Er was bij de start van de coronacrisis veel onzekerheid want een deel van onze klanten ging ook in lockdown. Ook wisten we niet wanneer onze vertegenwoordigers nog fysiek op klantenbezoek mochten”, vertelt Julie Lietaer van ESG. 

Gelukkig kan ze rekenen op Voka. Dankzij de snelle, heldere informatie en de sterke belangenbehartiging kon ESG aan de slag blijven. “Ik omschrijf Voka vaak als de ‘Google voor ondernemers’. We konden er terecht met al onze vragen, maar kregen als exportbedrijf ook indirecte ondersteuning. Voor ons, en de hele industrie, is de exportmarkt heel belangrijk. Voka ijverde voor het heropenen van niet-essentiële sectoren, de retail en het open houden van de grenzen voor professioneel transport. Dat heeft een grote impact gehad.”

Voka is de ‘Google voor ondernemers’: als bedrijf kan je er met alle vragen terecht.

Inspiratie uit onverwachte hoek 

En ook de netwerksessies en nieuwsbrieven van Voka lieten bij Julie Lietaer hun stempel na. De ervaringen, inzichten en creatieve oplossingen van collega-ondernemers brachten haar op een bijzonder idee. “Ik experimenteerde met virtuele brainstorms voor onze teams. Uit een 100-tal sessies zijn 20 innovatieve ideeën gekomen die we verder ontwikkelen: ideeën rond productinnovatie maar ook digitale innovaties of suggesties voor nieuwe domeinen waar onze producten nuttig kunnen zijn, zoals de voedingsindustrie of de medische wereld. Op het vlak van innovatie is de crisis eigenlijk een hele goede periode voor ons geweest.”  
 

Op het vlak van innovatie is de crisis voor ons een hele goede periode geweest.

Innoveren met circulair textiel 

Maar ook voor de crisis zette ESG al sterk in op innovatie, onder andere met ‘Hackyourjeans’. “We hebben een circulair garen ontwikkeld voor verschillende textieltoepassingen dat gerecycleerd wordt uit oude jeansbroeken en daar een sensibiliserings- en co-creatie platform rond gebouwd. Voka brengt ons regelmatig in contact met start-ups of andere partners die ook met circulair textiel bezig zijn.” 

Het verhaal achter zo’n circulaire innovatie is ook interessant voor andere ondernemers, dacht Voka. Daarom gaf het ESG een podium om erover te vertellen. “Zoals ik inspiratie haal uit de verhalen van andere ondernemers hoop ik ook op mijn beurt collega’s te kunnen inspireren met dit innovatief project. Ik haal heel veel uit mijn Voka-netwerk en doe dus graag iets terug!”
 

Ik heb heel veel gehad aan mijn Voka-netwerk en dus doe ik graag iets terug.


Hoe Voka jou ook kan versterken? 
Je leest het hier

Voka - het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen - verdedigt, verbindt en versterkt ondernemingen in elke levensfase. Voka is een organisatie van, voor en door Vlaamse ondernemingen. Samen timmeren we aan een optimaal kader om vrij en succesvol te kunnen ondernemen in Vlaanderen. Zo willen we jou als ondernemer, je onderneming en Vlaanderen gezond doen groeien.