Skip to main content
  • Voka - KvK Kempen feliciteert Antwerpse gazellen

Voka - KvK Kempen feliciteert Antwerpse gazellen

  • 09/03/2017

Het economisch weekblad Trends bekroonde gisteren de snelst groeiende bedrijven van Antwerpen. Den Berk Délice uit Merksplas is dit jaar verkozen tot Antwerpse ambassadeur voor de Trends Gazellen bij de middelgrote bedrijven. Voka – KvK Kempen feliciteert het bedrijf met die mooie erkenning. Bij de grote bedrijven gaat het ambassadeurschap naar Pauwels Sauzen uit Oelegem, Komono uit Zwijndrecht krijgt de eer bij de kleine bedrijven.

Op basis van de absolute en procentuele groei in omzet, personeel en cashflow stelt het weekblad Trends, in samenwerking met de provincie Antwerpen en de Voka - Kamers van Koophandel jaarlijks een economische hitlijst van groeibedrijven op. Om in aanmerking te komen, moet een bedrijf minstens vijf jaar oud zijn en minstens twintig mensen tewerkstellen (tien mensen in de categorie kleine bedrijven). Ten slotte toetst de redactie van Trends nog af of de bedrijven een voldoende operationele onafhankelijkheid aan de dag kunnen leggen. Het bedrijf dat het hoogste in de lijst voorkomt, mag zich een jaar lang Trends Gazellen Ambassadeur noemen en wordt in de bloemetjes gezet. Alle andere bedrijven ontvangen het diploma van genomineerde Trends Gazelle 2017.

Den Berk Délice

Tomatenkwekerij Den Berk werd eind 2006 opgericht door Luc Beirinckx en Koen Lauwerysen, twee tuinderszonen die al ruim vijftien jaar ervaring hadden opgebouwd in hun eigen tomatenkwekerij. Ze koesterden allebei ambitieuze uitbreidingsplannen en beslisten samen een nieuw bedrijf op te richten dat ze sindsdien naast hun eigen kwekerij runnen. Beirinckx en Lauwerysen hebben elk een participatie van 50 procent. Het duo kocht in Merksplas een terrein van 26 hectare, waarop een indrukwekkend serrecomplex verrees. Samen met hun eigen kwekerijen en Benteltom, het bedrijf van Hans Van Gool, verenigden ze zich in 2015 tot Den Berk Délice dat een teeltoppervlakte van 42 hectare bezit. Tegen eind 2018 willen ze de kaap van 50 hectare ronden. Omdat het tomatenaanbod de jongste jaren een opvallende revolutie kende met tal van nieuwe variëteiten en concepten is specialisatie een must geworden. Het bedrijf legt zich daarom toe op de productie van kwaliteitsvolle smaaktomaten zoals cherry-trostomaten en kleine snoeptomaatjes.

Ambassadeurs zijn rolmodellen

‘Voor Voka – KvK Kempen zijn gazellen erg belangrijk: het zijn krachtbronnen van innovatie, ze zwengelen de werkgelegenheid aan en zijn vaak een inspirerend rolmodel voor andere, jongere bedrijven’, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Kempen. ‘We hopen dat deze drie ambassadeurs in de toekomst op een bewuste, innovatieve, slimme en duurzame manier verder kunnen blijven groeien en als modelbedrijven kunnen fungeren. Op die manier kunnen ze blijvend bijdragen tot economische groei en een welvarende, sterke regio. Uiteraard zijn we super fier dat met Den Berk Délice één van deze ambassadeurs uit de Kempen komt. Deze toekomstgerichte tomatenkwekerij was in december 2016 gastheer voor ons eindejaarsevent en toen al konden we vaststellen dat Den Berk Délice in een traditionele sector zeer vernieuwend werkt. Het bedrijf zet in op concepten voor de ultieme beleving van hun product, op smaak en kwaliteit, op partnerships en internationalisering. Ze zijn op die manier een inspirerend voorbeeld voor veel van hun collega-ondernemers en een zeer terechte Trends Gazellen Ambassadeur.’

Ook gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé staat volledig achter het format. ‘Wij zijn reeds jarenlang een trouwe partner van de Trends Gazellen, omdat op deze manier ondernemerschap positief in de kijker wordt gezet’, vertelt Caluwé. ‘De goede resultaten van de bedrijven in onze regio zijn belangrijk voor onze economische groei, maar ze enthousiasmeren ook andere ondernemers. Die dynamiek zorgt ervoor dat we als provincie Antwerpen bij de Europese topregio’s horen.’

Op 22 maart worden de nationale Trends Gazellen 2017 bekendgemaakt in Brussel.

Advertentie Vermant - mei