Skip to main content
  • Havengemeenschap ijvert voor snelle uitrol walstroom voor zeeschepen

Alfaport Voka en het Havenbedrijf Antwerpen willen samen een kader creëren voor de uitrol van walstroomvoorzieningen voor diepzeeschepen in de haven. Om die ambitie te realiseren ondertekenden ze een overeenkomst op 23 maart, in de marge van het World Ports Sustainability Program. Met dit engagement versterkt de havengemeenschap zich verder als duurzame koploper in de Hamburg-Le Havre range.

Dankzij walstroom kunnen zeeschepen, wanneer ze aan de kade liggen, hun scheepsmotoren uitschakelen en overschakelen op lokale stroomvoorziening. Dit komt de lokale luchtkwaliteit ten goede.

Als platform van en voor de private havensector wil  Alfaport Voka terminaloperators, reders en scheepsagenten samenbrengen om na te gaan hoe het gebruik van walstroom gestimuleerd kan worden. Steeds meer schepen zijn uitgerust voor walstroom, maar het gebruik ervan in de havens is nog zeer beperkt. Bij de verschillende schakels in de keten leven nog operationele, technische en economische vragen. Door deze vragen te bespreken én op te lossen wil Alfaport Voka een succesvolle en realistische uitrol van walstroom mogelijk maken.