Skip to main content
  • Home
  • EU sleutelt aan btw-stelsel
Alfaport

Alfaport Voka

Onderdelen van Alfaport Voka

Alfaport Voka

EU sleutelt aan btw-stelsel

Binnen de EU wordt het huidige btw-stelsel de komende jaren vervangen door een definitief stelsel. Dit nieuwe stelsel moet een betere bestrijding van de btw-fraude mogelijk maken en zal zorgen voor een aantal vereenvoudigingen die beter aansluiten bij de huidige handelsvormen.

 

De nieuwe regels zullen echter ook een impact hebben op de facturatieregels en btw-rapportering van ondernemingen die actief zijn in het intracommunautair goederenvervoer. 

Met het definitief stelsel zal de btw worden geheven in het bestemmingsland en is de verkoper verantwoordelijk om het btw-tarief aan te rekenen van de lidstaat waar de goederen verbruikt worden. Tenzij de klant erkend is als ‘Certified Tax Payer’ (CTP): dan zal deze laatste moeten instaan voor de voldoening van de btw in de lidstaat van bestemming.

In het definitief stelsel wordt ook het principe van de onestopshop uitgebreid zodat het voor de aangevers mogelijk wordt om voor grensoverschrijdende goederenbewegingen binnen de EU via één portaal en één Europees btw-identificatienummer te rapporteren. 

 

Alfaport Voka volgt dit dossier verder op en zal de impact van deze wijzigingen (onder meer op het vlak van de fiscale vertegenwoordiging) aankaarten bij de btw-administratie.

Meer over dit Commissievoorstel leest u hier.

 

Deloitte
facilicom
Four & Five
ING
Logo Mensura
NN
Proximus
Recrewtment
Rombit_corporate partner
SD Worx
Tormans_Corporate partner