Skip to main content
  • Duidelijkere btw-vrijstelling voor leveringen aan zeeschepen
Voka Community -

Alfaport Voka

De btw-administratie heeft de btw-regels verduidelijkt die van toepassing zijn bij levering van goederen en diensten aan zeeschepen. 
In principe zijn deze leveringen vrijgesteld van btw. In een Europees arrest van 2016 werd echter gesteld dat hiertoe moet aangetoond worden dat het betrokken schip hoofdzakelijk wordt gebruikt voor diepzeeactiviteiten. 
Het was echter nodig om hiervoor duidelijke criteria vast te leggen in de Belgische btw-regelgeving. Dat is nu gebeurd: in principe worden alle schepen met een IMO-identificatienummer beschouwd als een zeeschip. In geval van twijfel wordt het 70 %-criterium gehanteerd: de kapitein van het schip moet aan de hand van een aantal bewijsstukken kunnen aantonen dat het schip voornamelijk (70 %) in internationale wateren doorbrengt. 

De betreffende circulaire 2019/C/44, die op 30 mei 2019 werd gepubliceerd, is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen  de havenbedrijven, de private stakeholders, waaronder Alfaport Voka, en de btw-administratie.
 

CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans